“Devojke su mislile da su jedine, da se samo njima to desilo”: Zašto su nam posle Petnice neophodna jasna pravila i kako vratiti poverenje u institucije

Pišu Ana Mitić i Uroš Jovičić

0
Foto: Igor Pavićević

“Ono što je najveći problem (sa zlostavljačima), što su i ove devojke jako dugo mislile da su one jedine i da se samo njima to desilo”, kaže za novi Nedeljnik Vanja Macanović iz Autonomnog ženskog centra, kojem su se devojke iz Petnice obratile za pomoć.

“Mnoge devojke su bile fotografisane ali nisu mnoge devojke doživele to da nisu htele i da su bile prisiljavane i da su pristale do određene granice, a da onda posle kad su htele da prekinu, nisu mogle jer im nije bilo omogućeno. I to je sad to pitanje, jer je mnogo devojaka prošlo kroz Petnicu svih ovih godina, koje nisu znale za postojanje drugih, a ovih prvih opet su se našle i podelile svoje priče i shvatile da ima naznaka da ih ima još”, priča Vanja Macanović za Nedeljnik.

“Ova 2021. godina je očigledno godina otkrivanja svih oblika seksualnog nasilja prvenstveno prema devojčicama i devojkama, to je godina u kojoj bi trebalo u svim institucijama da shvate da postoji, dešava se ili se dešavalo kod njih i da treba da naprave promene. Pre svega institucije koje se bave decom i gde deca idu, od sportskih klubova, folklora, raznih privatnih škola, školica jezika glume, ali i određeni kampovi gde moraju da postoje vrlo jasna pravila šta je zabranjeno i kako odrasli smeju da se ponašaju prema deci. Sve te stvari moraju da budu jasne. I kad roditelji puštaju decu, da i oni i deca dobiju unapred pravilnik. Očigledno nema drugog načina da bi se vratilo poverenje. I to je Petnica morala da uradi još onda, prvi put kada su imali ta saznanja, ali očigledno da iz raznih razloga nisu.”

Otkako je krenulo da se priča o seksualnom nasilju, i žrtve izašle u javnost, od slučaja “Aleksić”, AŽC beleži povećan broj žena svih uzrasta – od još nepunoletnih koje prijavljuju seksualno nasilje koje je aktuelno do žena ozbiljnih godina koje su preživele to pre nekoliko decenija i samo imaju potrebu da nekom ispričaju. Sve ove priče su kod tih žena nekako otvorile prostor da mogu da progovore.

Ceo tekst objavljen je u novom broju Nedeljnika, koji je na svim kioscima od četvrtka, 1. jula

Svi čitaoci na poklon dobijaju novu knjigu iz edicije “Velike biografije” – “Borislav Pekić: Pisac i prorok”

Digitalno izdanje i pretplata na nstore.rs