(Beta) – Javno tužilaštvo u Italiji pokrenulo je istragu smrti desetogodišnje devojčice koja je učestvovala u takozvanoj „igri gušenja“ na društvenoj mreži TikTok.

Nekoliko sati nakon što se saznalo za smrt devojčice Antonele, koja je izazvala gnev širom Italije, Ured za zaštitu podataka u Rimu odlučio je da TikTok, ako ne može sa sigurnošću da proveri starost korisnika, mora da ga blokira najkasnije do 15. februara.

Iako prema pravilima TikToka korisnici ne mogu da budu mlađi od 13 godina, kompanija nije sprečila devojčicu od 10 godina da napravi nalog, navele su italijanske vlasti.

Devojčica iz Palerma u sredu se zaključala u kupatilo i snimala se telefonom dok je pojas bade mantila stezala oko vrata, učestvujući u izazovu na TikToku u kojem je cilj bio što duže ostati bez vazduha, prenosi Dojče vele.

Njena petogodišnja sestra pronašla ju je u besvesnom stanju. Lekari su se borili za njen život, ali nisu uspeli da je spasu.

Javno tužilaštvo u Palermu pokrenulo je istragu zbog podsticanja na samoubistvo.

Vlasti Italije su navele da na platformi TikTok „nedostaje dovoljno pažnje za zaštitu maloletnika“ i osudile lakoću s kojom deca mogu da se prijave na aplikaciju.

TikTok, platforma za deljenje video sadržaja veoma popularna među tinejdžerima širom sveta,uvlasništvu je kineske kompanije Bajtdens (ByteDance). U Evropi ima oko 100 miliona korisnika.

„Sigurnost zajednice Tiktoka je naš glavni prioritet. Spremni smo u svakom trenutku na saradnju s vlastima u vezi istrage Antoneline smrti“, naveo je TikTok.

Roditelji devojčice su rekli da nisu znali o čemu se radi i da im je njihova druga ćerka rekla da je Antonela igrala „igru gušenja“.

Antonelin otac je rekao da je pretpostavljao da ona gleda plesne koreografije i druge video zapise na TikToku.

Gradonačelnik Palerma Leoluka Orlando napisao je da je u šoku, kao i verovatno ceo grad, i da je sada kasno za diskusiju o odnosu dece i mladih prema društvenim mrežama, „posebno u vreme pandemije, koja je ljude još više gurnula u digitalnu komunikaciju“.

SPECIJALNO IZDANJE NEDELJNIKA NA SVIM KIOSCIMA: Hrabro i potresno svedočenje Milene i drugih devojaka o sistematskom zločinu kakav Beograd ne pamti. Cela priča o zlostavljanju, manipulaciji i prevari „vrsnog pedagoga“ Miroslava Aleksića…

SVI ČITAOCI NA POKLON DOBIJAJU I KNJIGU O JOVANKI BROZ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, pogledajte i upoznajte se sa uslovima i pravima korišćenja.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.