Devet članova navodnog ruskog špijunskog prstena uhapšeno je u Poljskoj, zbog dovođenja u vezu sa navodnim planovima sabotaže, izjavio je premijer Donald Tusk, piše Gardijan.

„Trenutno imamo devet osumnjičenih koji su uhapšeni i optuženi, koji su direktno povezani u ime ruskih (obaveštajnih) službi u aktima sabotaže u Poljskoj“, rekao je Tusk.

Dodao je da su „to ukrajinski, beloruski i poljski građani“, sugerišući da su neki možda regrutovani iz kriminalnih krugova.

Oni koji su uhapšeni optuženi su, kako navodi Tusk, za „batine, paljenje i pokušaj paljenja“. Rekao je i da se ruski plotovi odnose ne samo na Poljsku, već i na Litvaniju, Letoniju i, moguće, Švedsku.

“U toku je međunarodna istraga”, izjavio je Tusk.

Među primerima koje je naveo bio je pokušaj paljenja fabrike boja u Vroclavu, zapadnoj Poljskoj, kao i centra Ikee u Litvaniji.

Rekao je da će u narednim danima uslediti javna informaciona kampanja o ovom pitanju.

Ranije ovog meseca, Tusk je najavio jačanje poljskih obaveštajnih službi nakon destabilizirajućih aktivnosti Moskve, kao i da će Poljska dodeliti dodatnih 100 miliona zlota civilnim i vojnim kontraobaveštajnim službama.

Naznačio da je Varšava osujetila nekoliko akata sabotaže „zahvaljujući budnosti naših službi i naših saveznika“.

U poslednjih nekoliko nedelja, Varšava je objavila hapšenje muškarca osumnjičenog da je pomagao ruskim obaveštajnim službama u pripremi mogućeg napada na ukrajinskog predsednika Volodimira Zelenskog, kao i Belorusa osumnjičenog da je finansirao napad u martu na Leonida Volkova, bliskog prijatelja i saveznika pokojnog ruskog lidera opozicije Alekseja Navaljnog, u Viljnusu. Varšava je takođe uhapsila dva Poljaka koji su bili odgovorni za taj napad.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, pogledajte i upoznajte se sa uslovima i pravima korišćenja.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.