Devet balkanskih gradova ujedinjeni u borbi za čist vazduh: Beograd, Sarajevo, Priština, Skoplje, Podgorica…

0
Foto Profimedia

Stanovnici devet gradova Balkana će u petak, 28. februara istovremenim skupom poslati poruku da su ujedinjeni u borbi za čist vazduh i zdravu životnu sredinu, najavila je danas Inicijativa Ne davimo Beograd.

Skup će početi u 18 časova u Beogradu, Sarajevu, Prištini, Banja Luci, Skoplju, Prizrenu, Zenici, Podujevu i Podgorici.

“Čist vazduh je osnovno ljudsko pravo i od svih pojedinaca i institucija zahtevamo neodložno delovanje kako bi se sprečile nesagledive dugoročne posledice po zdravlje građanki i građana Balkana”, biće poruka učesnika skupa.

Okupljanje u Beogradu je ispred Skupštine grada, a dogadjaju će prisustvovati i predstavnici Gradjanskog fronta iz Apatina, Kule, Valjeva, Kraljeva, Niša, Vlasotinca i Požege.   

“Naši gradovi nalaze se sve češće na vrhu liste najzagađenijih na svetu, a posledice po građane i građanke su ogromne. Skoro sedam hiljada ljudi godišnje prerano premine usled posledica zagađenja vazduha u Srbiji, a procene su da respiratorne probleme ima oko milion ljudi”, navela je Inicijativa Ne davimo Beograd.

Inicijativa i Građanski front, kao i više od 15 hiljada građana su potpisali peticiju za čist vazduh i zahtevaju da se pokrenu hitne mere za rešavanje problema zagađene životne sredine.

Na protestima i akcijama koje su prethodno održane u više od 20 gradova u Srbiji građani su ukazivali da ne žele prazna obećanja i bežanje od odgovornosti, već konkretna rešenja.

Građanski front podneo je i dve krivične prijave protiv ministra zaštite životne sredine Srbije Gorana Trivana za krivična dela nepreduzimanje mera zaštite životne sredine i povreda prava na informisanje o stanju životne sredine.

(Beta)