Dete koje je predato američkom vojniku pri evakuaciji iz Avganistana, konačno je vraćeno rođacima

0

Novorođenče koje je u očaju predato američkom vojniku za vreme haosa koji je vladao tokom američke evakuacije iz Avganistana vraćeno je svojim rođacima.

Dečak Sohail Ahmadi imao je samo dva meseca kada je nestao 19. avgusta, dok je hiljade ljudi žurilo da napusti Avganistan koji je pao pod vlast Talibana.

Zahvaljujući priči koju je objavio Rojters, a koja je sadržala i fotografije, beba je locirana u Kabulu, gde ju je 29-godišnji taksista Hamid Safi našao u blizini aerodroma i odneo kući kako bi se sam brinuo o njoj, prenosi Gardijan.

Nakon više od sedam nedelja pregovora, Safi je dete predao njegovom dedi i ostalim rođacima u subotu.

Oni sada teže tome da dete vrate roditeljima, koji su evakuisani u SAD pre nekoliko meseci.

Za vreme burne evakuacije, Mirza Ali Alhmadi, dečakov otac koji je radio kao obezbeđenje u američkoj ambasadi i njegova supruga Suraja, plašili su se da ne bi izdržali pritisak gomile dok su se približavali aerodromu.

Otac je u novembru rekao kako je u očaju predao dete unifmormisanom vojniku, za koga je verovao da je Amerikanac, očekivajući da će upseti da se probije još pet metara, kako bi mogao ponovo da uzme dete nazad. Međutim, talibanske snage su povukle gomilu, te su tek nakon pola sata Ahmadi, njegova supruga i još četvoro njihove dece uspeli da uđu unutra. Beba je međutim, za to vreme nestala.

Ahmadi je rekao kako je tražio svog sina po aerodromu, ali da je obavšten kako mu je dete verovatno odvojeno otputovalo u SAD i da će moći da ga nađu kasnije. Ostatak porodice je evakuisan i poslat u vojnu bazu u Teksasu. Četiri meseca nisu znali gde im se dete nalazi.

Bez postojanja američke ambasade u Avganistanu, veliki broj izbeglica imao je probleme u situacijama kakva je ova.

“Radimo na tome da ponovo ujedinimo ovu porodicu”, rekli su iz kancelarije Stejt departmenta.

Istog dana kada su Ahmadi i njegova porodica odvojeni od bebe, Safi je dovezao porodicu svog brata na aerodrom kako bi oni napustili zemlju. Safi je rekao kako je našao Sohaila samog na zemlji dok je plakao. Nakon što je bezuspešno pokušao da nađe bebine roditelje na aerodromu, on je odlučio da odojče odvede kući svojoj supruzi i njihovoj deci.

Safi ima tri ćerke i rekao je kako je najveća želja njegove majke bila da dobije unuka, pa je zbog toga odlučio “da Sohaila vrati njegovoj porodici ukoliko je pronađe, ali da ga u suprotnom sam odgaja”. Bebu su nazvali Mohamed Abed i stavljali su zajedničke fotografije na Safijev Fejsbuk profil.

Nakon što su se pojavile priče o nestalom detetu, Safijeve košije su ih videle i prepoznale dete sa fotografija.

Ahmadi je pitao svoje rođake koji su ostali u Avganistanu, uključujući svog očuha, da odu i potraže njegovog sina. Uz prisustvo policije i mnogo suza – beba je vraćena svojim rođacima.

Mohamed Kvasem Razavi, Ahmadijev očuh, rekao je kako je taksistina porodica bila veoma pogođena time što su morali da vrate Sohaila.

“Hamid i njegova žena su plakali. Ja sam takođe plakao, ali sam ih uverio u to da su još uvek mladi, te da će im Alah podariti muško dete i to ne samo jedno, već nekoliko. Oboma sam im se zahvalio što su spasili dete”, rekao je Razavi.

Roditelji su izjavili kako su presrećni zbog toga što su mogli da vide dete sopstvenim očima putem video poziva.

“Oni slave, igraju i pevaju, kao da je venčanje u pitanju”, rekao je Razavi.

Sada se Ahmadi i ostatak porodice, koji su napustili vojnu bazu i nastanili se u Mičigenu, nadaju da bi njihovo dete moglo što je pre moguće da se nađe u SAD.

“Moramo da dete vratimo ocu i majci što pre. To je moja jedina odgovornost. Želja mi je da im se ono vrati”, rekao je Sohailov deda.

POSTAVI KOMENTAR

Unesite komentar
Unesite ime