Detalji sporazuma o nabavci gasa koji je EU potpisala sa SAD: Kako smanjiti zavisnost od Rusije

1
EPA-EFE/FOCKE STRANGMANN

(Beta) – Evropska komisija (EK) i SAD će odmah osnovati zajedničku Radnu grupu za energetsku bezbednost koja će odrediti obim saradnje i baviti se sprovođenjem, saopšteno je danas u Briselu.

SAD će, kako se navodi u dokumentu, nastojati da obezbede dodatnu količinu tečnog prirodnog gasa (LNG) za tržište EU od najmanje 15 milijardi kubnih metara u 2022. sa očekivanim povećanjem u budućnosti.

EK i SAD će, navodi se, uložiti napore za smanjenje intenziteta emisije sa efektima staklene bašte u novoj LNG infrastrukturi i povezanim gasovodima, uključujući upotrebu čiste energija za rad kapaciteta, smanjenje curenja metana i izgradnju infrastrukture za vodonik.

Prema dokumentu, SAD su se obavezale da održavaju povoljno regulatorno okruženje… sve sa ciljem povećanja energetske bezbednosti i potvrdile zajedničku rešenost da EU do 2027. više ne bude zavisna od ruskog fosilnog goriva.

Sa svoje strane, EK će raditi sa vladama članica EU na ubzavanju regulatornih procedura koje se odnose na infrastrukturu za uvoz LNG.

Isto tako, EK će raditi sa članicama i operaterima na tržištu na udruživanju tražnje kroz novoosnovanu Energetsku platformu EU za dodatne količine gasa za period april-oktobar 2022.

Takođe će EK podržati mehanizme dugoročnog ugovaranja i biti partner sa SAD kako bi podstakli donošenje investicionih odluka za LNG izvoz i infrastrukturu za uvoz.

Navodi se i da će EK raditi sa članicama EU na osiguranju stabilne tražnje za dodatnim količinama američkog LNG od 50 milijardi kubnih metara gasa godišnje do najmanje 2030, “uz razumevanje da formula cene isporuka LNG u EU treba da odražava dugoročne fundamentalne faktore na tržištu i stabilnu saradnju oko ponude i tražnje”.

EU, piše dalje, radi na unapređenju regulatorne osnove za energetsku bezbednost isporuka i skladišnih kapaciteta. Komisija je, podseća se, predložila da se osigura da do 1. novembra svake godine bude napunjeno 90 odsto skladišta gasa.

Navodi se i da će SAD i EK angažovati ključne zainteresovane strane, uključujući privatni sektor, da formulišu preporuke kako da se smanji ukupna tražnja gasa kroz ubrzanje razvoja tržišta i upotrebu čistih tehnologija i mera u Evropi i SAD.

Kao modeli se navode partnerstvo u tehnologiji i rešenjima za energetsku efikasnost, ubrzavanje planiranja i projekata obnovljive energije i strateške saradnje u energetici, strategije za razvoj radne snage za brzu primenu tehnologija čiste energije i saradnja u proizvodnji i korišćenju čistog i obnovljivog vodonika.

Navodi se i da EK radi na unapređenju mera za smanjenje potrošnje gasa maksimiziranjem proizvodnje i upotrebe obnovljive energije.

Radnom grupom će predsedavati predstavnik Bele kuće i predstavnik predsednika EK.

1 KOMENTAR

  1. Тренутне цене на тржиштима гаса су оно што је сада интересантно њиховим продавцима из САД и то је оно доминантно што је деку мотивисало на дуг лет у Европу. Уосталом, сва ова хистерија је и требала да доведе до тог резултата, да се у Европи што лакше прогута та “удица”. Оно што би се могло очекивати од споразума у, рецимо, Уједињеном Краљевству ове године, је повећање трошкова за енергију, просечног домаћинства, у износу од 54%, а све то заједно са процењеним растом цена хране могло би створити: “катастрофу трошкова живота”. То све пише и говори државни медиј. И што је “најбоље”, то није крај. Што се Србије тиче, с’обзиром на положај и постојећу инфраструктуру, оваква сулуда авантура, имала би и веће цифре. Стога је данас за Србију основни задатак тренутка задржати постојеће изворе снабдевања, где год је то логистички могуће. Овом лудилу, по захтеву, треба аплаудирати и дивити му се као “изванредном” достигнућу, али ништа више од тога.

Comments are closed.