Detaljan spisak radnog vremena svih lokala, vikendom će raditi pijace, pozorišta, bioskopi…

0
(BETAPHOTO/VLADA SRBIJE/SLOBODAN MILJEVIC/MO)

Vlada Srbije sutra bi trebalo da usvoji novu Uredbu o merama za sprečavanje zarazne bolesti kovid-19 na osnovu predlogu Kriznog štaba, prenosi Blic.

Zbog izrazito nepovoljne epidemiološke situacije nove mere stupaju na snagu, kako se navodi, dan nakon objavljivanja, a u Uredbi stoji sledeće:

U periodu počev od 4. decembra 2020. godine zaključno sa 15. decembrom 2020. godine, radno vreme objekata u kojima se obavlja delatnost u oblasti trgovine na malo (trgovinske i druge radnje i prodajna mesta), pružanja usluge u oblasti ugostiteljstva, koje obuhvataju prodaju hrane i pića (restorani, kafići, barovi, klubovi, splavovi i sl.), pružanja usluge u zatvorenim ili otvorenim trgovinskim centrima i sličnim objektima u kojima se obavlja delatnost u oblasti trgovine na malo (tržni centri, pijace i sl.) i priređivanja posebnih i klasičnih igara na sreću (kladionice, igraonice i sl.), kao i u objektima u kojima se obavlja delatnost pružanja zanatskih i drugih usluga u neposrednom i dugotrajnom fizičkom kontaktu sa korisnikom usluge (kozmetički saloni, frizerski saloni, saloni lepote) i delatnost u oblasti kulture koja podrazumeva istovremeno prisustvo više lica u istom prostoru (pozorišta, bioskopi, muzeji, galerije) i oblasti sporta koja podrazumeva istovremeno prisustvo više lica u istom prostoru ili dugotrajniji neposredni kontakt sa korisnikom usluge (fitnes centri, teretane, vežbaonice, spa centri, bazeni i drugi objekti namenjeni za sport i rekreaciju i sl.) – ograničava se tako da ti objekti radnim danima (od ponedeljka do petka) mogu raditi od 05.00 časova do 17.00 časova.

Ograničenje se ne odnosi se na radno vreme:

Apoteka (izuzev onih apoteka koje prodaju obavljaju u trgovinskim centrima i za koje upravljač ne može obezbediti posebne koridore za pristup ili u koje se ne ulazi sa spoljne strane ili neposredno sa javne površine), benzinskih pumpi u obavljanju delatnosti prodaje goriva i trgovinskih, ugostiteljskih i drugih objekata koji vrše dostavu hrane, akoji mogu da rade i van radnog vremena utvrđenog u stavu 1. ovog člana, kao i subotom i nedeljom.

Takođe, trgovinske i druge radnje i prodajna mesta na kojima se vrši prodaja prehrambenih proizvoda, mogu da rade do 21.00 radnim danima, kao i subotom i nedeljom.

Subotom i nedeljom mogu da rade i pozorišta, bioskopi, muzeji, galerije…

Pijace mogu da rade i subotom i nedeljom od 06.00 do 15.00 časova.

Fitnes centri, teretane, vežbaonice, spa centri, bazeni i drugi objekti namenjeni za sport i rekreaciju – kada se koriste u svrhu treninga i priprema za održavanje i održavanje registrovanih takmičarskih sportova – mogu da rade subotom i nedeljom.

Sve druge radnje, objekati i mesta (obućarske, krojačke, stolarske, staklorezačke i sl. radnje, servisi, tehnički pregledi i sl.) na kojima se pružaju usluge pri čijem vršenju nije obavezno prisustvo korisnika ili su prisustvo i kontak ograničenog trajanja, mogu da rade i subotom.

Ova uredba stupa na snagu narednog dana od dana objavljivanja.

Razlozi donošenja i objašnjenje pojedinačnih odluka

Krizni štab za suzbijanje zarazne bolesti COVID – 19 na sednici održanoj 30. novembra 2020. godine doneo je zaključak kojim se Vladi preporučuje da se izmeni propis kako bi se radno vreme objekata uskladilo sa složenom epidemiološkom situacijom i uticalo na smanjenje fizičkog kokntakta između lica i time doprinelo smanjenju broja obolelih i pritisku na zdravstveni sistem.

Imajući u vidu da se radi o zaštiti zdravlja i života stanovništva od zarazne bolesti COVID-19, kao i očuvanju zdravstvenog sistema u momentu povećane aktivnosti virusa SARS-CoV-2, predlaže se ranije stupanje na snagu, odnosno narednog dana od dana objavljivanja.