Serija „The Gentlemen“ Gaja Ričija je najveći hit na Netfliksu, kako u svetu tako i kod nas, ali jedan detalj naročito je privukao pažnju gledalaca iz Srbije.

U seriji pratimo plemića Edija (Teo Džejms) koji nasledi seosko imanje svog oca. Međutim, ubrzo otkriva da tamo postoji podzemno carstvo kanabisa koje vodi Suzi Glas (Kaja Skodelario). Kada Edi pokušava da svoju porodicu udalji od ovog biznisa, brzo biva uvučen u mrežu čudnih i neprijatnih likova i ulazi sve dublje u kriminalni svet, prenosi N1.

Ovo je osnovna priča koja je zaintrigirala ostatak sveta, međutim, jedan detalj će posebno zainteresovati ljude sa ovih prostora. U trećoj epizodi, jedan od negativaca, koji će praviti probleme glavnom liku je diler, kosovski Albanac koji se zove ni manje ni više nego Tonibler. Jedna reč.

U seriji je to objašnjeno time da mnogi kosovski Albanci imaju ovo ime kao znak zahvalnosti britanskom premijeru za sve što je učinio za njihov narod.

Iako ovako ispričano deluje kao nešto nastalo iz duhovitog i uvrnutog pera Gaja Ričija, ova priča je potpuna istina. Tonibler je nakon 1999. godine postalo popularno ime na Kosovu i Metohiji.

Nakon NATO bombardovanja Srbije 1999 britanski premijer Toni Bler je slavljen kao heroj. Dok su se izbeglice vraćale u pokrajinu, nekoliko novih roditelja dečaka svoje sinove je nazvalo Tonibler, o čemu je svojevremeno pisao Gardijan.

Čak je i sam Bler 2010. posetio Kosovo da bi se upoznao sa dečacima koji su poneli njegovo ime. I sam Gardijanov piše da svi ti Toniblerovi danas žele da napuste Kosovo jer ne vide tu budućnost.

Otud vidimo i Toniblera, lika u novoj seriji Gaja Ričija, kako pokušava da se snađe u Velikoj Britaniji, piše City Magazine.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, pogledajte i upoznajte se sa uslovima i pravima korišćenja.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.