Desničarski kandidat za predsednika Francuske osuđen za podsticanje mržnje

0
EPA-EFE/CHRISTOPHE PETIT TESSON

(Beta-AFP) – Kandidat ekstremne desnice na predsedničkim izborima u Francuskoj, Erik Zemur osuđen je danas u Parizu na kaznu od 10.000 evra za podsticanje mržnje zbog njegovih izjava o maloletnim migrantima bez pratnje.

Zemuru, koji nije bio na suđenju, sudilo se zbog izjave u kojoj je opisao maloletne migrante kao “kradljivce, ubice i silovatelje”.

Predsednički kandidat, koji bi prema anketama u prvom krugu predsedničkih izbora, osvojio četvrto mesto sa oko 13 odsto glasova, ocenio je presudu kao “ideološku i glupu”. Zemurov advokat najavio je žalbu na presudu.

Zemur (63) je često bio sudski gonjen zbog kontroverznih izjava. On je 2011. godine osuđen za podsticanje rasne diskriminacije, a 2018. godine za podsticanje mržnje prema muslimanima.

Kako su ranije preneli francuski mediji, Zemur se predstavlja kao bonapartista, zalaže se za populističku desnicu – okupljanje narodne klase i patriotske buržoazije, kao i za zaustavljanje imigracije i ukidanje prava tla, koje se odnosi na pravo stranaca da steknu državljanstvo ukoliko su rođeni u Francuskoj.