“Desnica se vratila. Biće ili Makron ili mi…”: Ko sve izaziva francuskog predsednika

0
(AP Photo/Christophe Ena)

(Beta) – Valeri Pekres (Valerie Pecresse), kandidatkinja francuske desnice na predsedničkim izborima zakazanim u aprilu, izjavila je danas na svom prvom predizbornom mitingu da će pobediti ili sadašnji predsednik, centrista Emanuel Makron (Emmanuel Macron) ili desnica, preneo je pariski list Figaro (Le Figaro).

“Desnica se vratila. Biće ili Makron, ili mi”, rekla je Valeri Pekres koju je pre nedelju dana stranka Republikanci (Les Republicains) izabrala za svog kandidata.

Kandidatkinja, koja je održala skup pred oko 2.000 ljudi u Parizu, založila se za kontrolisanu imigraciju i borbu protiv rastućeg islamizma.

“Naš glavni izazov biće da obnovimo naciju. Treba da branimo istoriju, nasledje i način života”, rekla je ona na skupu na kojem su bili članovi stranke, medju kojima Mišel Barnije (Michel Barnier), koji je poražen na stranačkim izborima za predsedničkog kandidata.

Prema nekim anketama, Valeri Pekres bi mogla da udje u drugi krug predsedničkih izbora, zajedno sa Makronom koji još zvanično nije saopštio da li će se kandidovati za drugi mandat.

Valeri Pekres bila je ministarka za budžet za vreme desničarskog predsednika Nikole Sarkozija (Nicolas Sarkozy).

Bila je i savetnica Žaka Širaka (Jacques Chirac), a prošle godine u medijima se pominjala kao eventualni novi premijer, pre imenovanja Žana Kasteksa (Jean Castex).

Valeri Pekres se inače zalaže za čvrstu desnicu, ali sekularnu i ekološku. Takodje se zalaže za ravnopravnost polova u poslovnoj i društvenoj sferi.