Desetine poginulih i povređenih u stampedu na verskom skupu u Izraelu

0
Handout / AFP / Profimedia

Najmanje 44 osobe poginulo je danas kada je došlo do velike gužve na verskom festivalu u Izraelu, na planini Meron na sever Izraela, saopštili su zdravstveni radnici, u nesreći koju je premijer Benjamin Netanjahu nazvao “velikom tragedijom”, prenosi CNN.

Prisutni su slavili verski praznik “Lag B’Omer”, najveći godišnji javni događaj u Izraelu. Obeležava se smrt rabina Šimona Bar Johaja.

“Ovo je jedna od najgorih tragedija koje sam ikada doživeo. Ništa slično nisam video otkako sam ušao u polje hitne medicine davne 2000. godine”, rekao je Lazar Himan, potpredsednik volonterske organizacije “Ujedinjeni Hatzalah”, koji je bio na mestu događaja.


Dov Maisel, još jedan član organizacije “Ujedinjeni Hatzalah”, rekao je da je na planini bilo između 50.000 do 100.000 ljudi, na uskom potez.

Do nesreće je došlo kada su grupe ultraortodoksnih Jevreja u velikom broju prošle kroz grobnicu mudraca iz drugog veka, rabina Šimsona Bara Jočaja, tokom komemoracija koja uključuje bdenje, mistične pesme i ples, javlja agencija.

Očevici kažu da su se ljudi ugušili ili su bili izgaženi u tesnim prolazima.

Helikopteri su preneli povređene do bolnice u severnom Izraelu, saopšteno je iz ambulantne službe, izraelska vojska da su bile pomešane spasilačke i medicinske ekipe.