“Desetine medicinskih radnika koji su odbili vakcinaciju sada zaraženo koronavirusom”

0

(Beta) –  U Izraelu nisu svi zdravstveni radnici primili vakcinu protiv kovid-19, procene se kreću od 70 do 90 odsto, iako su imali prioritetni status u kampanji vakcinacije.

U najvećoj bolnici u zemlji 55 medicinskih sestara i 11 lekara je zaraženo, navode izraelski mediji, uz komentar se pokazalo da vakcina nije bila prioritet za sve zdravstvene radnike.

TV Kanal 12 objavio je da su lekari neznatno manje oklevali da prime vakcinu od drugih zdravstvenih radnika, uključujući medicinske sestre.

Nedavno je inficirano ukupno 164 zdravstvenih radnika i Vlada Izraela planira da proglasi imunizaciju obaveznom za njih, a da alternativa bude stalno testiranje.

S obzirom da ima pokazatelja da je interesovanje za vakcinaciju opalo i u široj javnosti razmatraju se planovi da se gradjani podstaknu da prime vakcinu.

Izraelski mediji najavljuju da će ministar zdravlja Izraela Juli Edelštaj promovisati predlog zakona u cilju da se ograniči dolazak na posao nevakacinisanih zaposlenih na mestima gde se sreću sa mnogim drugim ljudima, tako što će dozvoliti da rade samo nedavno oporavljeni od kovida-19, vakcinisani i oni koji su testirani negativno.

Fokus će u početku biti na zaposlene u obrazovanim ustanovama koji odbijaju da se vakcinišu,a učenici se ovih dana vraćaju u škole širom zemlje, jer se postepeno ukidaju treće restrikcije uvedene zbog pandemije.

Sličan plan se predvidja i za policajce, ali se ne zna ko će plaćati za testiranje za one koji još uvek odbijaju vakcinaciju.

Edelštajn je ranije rekao da će se od nastavnika tražiti da plaćaju svoje testove i da se testiraju svakih 48 do 72 sata.

Očekuje se da će taj predlog suočiti sa protivljenjem sindikata i organizacija za ljudska prava u Izraelu.

U toj zemlji se u medjuvremenu nastavlja masovna kampanja vakcinacije započeta 19. decembra i više od četiri miliona Izraelca, oko 44 odsto stanovnika, primilo je najmanje jednu dozu vakcine, a 2,7 miliona i drugu dozu.

U sredu je objavljeno da je više od 50 procenta Izraelaca starijih od 30 primilo prvu dozu vakcine protiv kovida. Najnovija ispitivanja Fajzer vakcine su pokazala efikasnost od 95 odsto.