Desetine hiljada građana na novim protestima u Minsku: Policija pokušala da spreči okupljanje

0
(AP Photo/TUT.by)

(Beta) – Desetine hiljada Belorusa okupilo se danas u Minsku, na novim demonstracijama protiv reizobra dugogdišnjeg predsednika Belorusije Aleksandra Lukašenka.

Obučeni u belo i crveno, kao i na prethodnim protestima, demonstranti su se posle podne uputili ka predsedničkoj palati, Lukašenkovoj rezidenciji.

Mahali su velikim crveno-belim zastavama i uzvikivali “Metla” i “Kraj igre”, dok su neki udarali u bubnjeve, javila je agencija Frans pres.

Neki slogani su bili upućeni predsedniku Rusije Vladimiru Putinu koji podržava Lukašenka.

“Putine, vadi svoju viljušku iz beloruskog krompira”, uzvikivali su.

Pošto je policija blokirala put ka predsedničkoj palati, demonstranti su promenili rutu i uputili se ka centru grada, javlja ruska agencija TASS.

Ranije danas, pre početka šetnje ka predsedničkoj palati, policija je pokušala da razbije protest i uhapsila više demonstranata zbog učešća na neodobrenom protestu, preneo je TASS saopštenje beloruskog ministarstva unutrašnjih poslova.

Belorusija je pogođena političkom krizom od predsedničkih izbora 9. avgusta, kada su širom zemlje počeli masovni antivladini protesti, inicirani zvaničnim rezultatima glasanja prema kojima je Lukašenko osvojio više od 80 odsto glasova.

Vlasti Belorusije su nastojale da uguše proteste hapšenjima i represijom. Prvih dana protesta policija se masovno obračunavala s demonstrantima, uhapsila više od 7.000 ljudi i pretukla stotine. Vlast se potom okrenula selektivnim hapšenjima opozicionih aktivista i demonstranata.

Lukašenko (66), koji Belorusijom vlada čvrstom rukom od jula 1994. godine, uz represiju nad opozicijom i nezavisnim medijima, optužuje zapadne zemlje za podsticanje protesta.