Deset puta veći rizik od smrtnog ishoda zbog korone imaju osobe sa Daunovim sindromom

  0
  Foto: Profimedia

  Osobe sa Daunovim sindromom imaju 10 puta veći rizik od smrtnog ishoda od COVID-19 u poređenju sa osobama bez invaliditeta, izvestio je tim istraživača.

  Takođe je otkriveno da su osobe sa Daunovim sindromom u četvorostruko povećanom rizik od hospitalizacija povezanih sa koronavirusom, piše CNN

  Ova grupa “trenutno nije strateški zaštićena”, navodi se u izveštaju u časopisu “Annals of Internal Medicine”.

  U analizi je učestvovalo više od osam miliona odraslih koji su bili deo projekta procene rizika od koronavirusa koji sponzoriše britanska vlada.

  Daunov sindrom nije obuhvaćen nijednim smernicama američkih Centara za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC) ili britanskog ministarstva zdravlja kao uslov koji bi ljude izložio povećanom riziku od COVID-19.

  “Međutim, on je povezan sa imunološkom disfunkcijom, urođenom srčanom insuficijencijom i plućnom patologijom i, s obzirom na svoju rasprostranjenost, može biti relevantan nepotvrđeni faktor rizika za ozbiljan COVID-19”, zaključili su istraživači.

  Daunov sindrom je najčešće genetski, prema podacima CDC, više od 6.000 beba rođeno je sa invaliditetom i to samo u SAD, broj je svakako veći kade se uključe i druge zemlje.

  Od 700 beba sedam se rađa sa ovim sindromom.