Dešavanja na severu Kosmeta, dan posle akcije kosovske policije: Mirno i napeto, ranjeni Srbin van životne opasnost, barikade uklonjene, škole i vrtići rade…

0
(Beta/AP Photo/str)

Dan posle incidenata na severu Kosova i Metohije – odnosno u severnom delu Kosovske Mitrovice, Zvečanu i Zubinom potoku – a nakon akcije interventne jedinice kososvske policije, situacija je mirna, ali i napeta.

Obdaništa i škole nastavili su sa radom, ali su građani, prema pisanju lokalnih medija, uznemireni i uplašesni.

U sukobima je povređeno više civila, dok je Srbin koji je ranjen u sukobima policije i građana u Zvečanu stabilno i van životne opasnosti, ali i dalje u teškom stanju.

Incidenti su započeli kada su pripadnici kosovske policije za ekonomski kriminal i carine u sredu ujutru zatvorili više prodavnica u severnom delu Kosovske Mitrovice i okolnim mestima, kako bi, kako su saopštili, sprečili krijumčarenje robe.

Stanovnici na severu Kosmeta su reagovali i kamionima i vozilima blokirali pojedine gradske raskrsince i ulice. Policija je u toku akcije pokušala da rastera blokade u severnom delu Mitrovice i okupljenje građana srpske nacionalnosti suzavcima i šok bombama, a deo okupljenih građana je uzvratio kamenicama. Ubrzo je došlo i do pucnjave i upotrebe vatrenog oružja.

U međuvremenu su postavljene barikade u severnom delu Kosovske Mitrovice, i u mestu Rudare, a one su od jutros uklonjene i saobraćaj se odvija neometano.

Policija je saopštila da je zbog sukoba uhapšeno ukupno osam osoba.

Povređenih je juče bilo desetine, rekao je direktor Kancelarije za KiM Petar Petković, a u bolnici u Mitrovici je pregledano još nekoliko osoba koje su povređene tokom akcije policije.

Predsednik Srbije se ubrzo nakon incidenata u severnom delu Mitrovice i okolnim mestima uputio ka Raški, gde je razgovaro sa Srbima sa KiM. Aleksandar. Srbi su od predsednika zatražili da zaštiti njihovu decu i njih, sa jedinstvenim stavom – da ostaju da žive na Kosovu i Metohiji.

“Ako oni krenu i nastave sa upucavanjem naših ljudi onda zaista nećemo imati izbora, a ja vam još jednom kažem, a moja moja poruka i njima je – čuvaćemo mir. Razumeo sam vašu odluku i voleo bih da ste malo razmislili, ali šta god da se desi, Srbija će biti uz vas”, rekao je Vučić.

Premijer privremenih institucija u Prištini Aljbin Kurti rekao je u popodnevnim časovima u sredu kako je “akcija uspešno završena” i da je jedini cilj bio da se spreči “krijumčarenje robe”. Tada je pozvao na smirivanje situacije i pozvao građane Mitrovice da “ne nasedaju na medijsko izveštavanje”.