Laboratorije Instituta za javno zdravlje Crne Gore su od poslednjeg preseka završile PCR analizu 306 uzoraka na novi koronavirus, među kojima su otkrivena 43 novopozitivna slučaja infekcije, prenele su Vijesti.

„Institutu je prijavljen jedan smrtni ishod kod pacijenata iz Podgorice koji je lečen u Kliničkog centru Crne Gore. Ukupan broj smrtnih slučajeva povezanih sa COVID-19 od početka juna meseca je 43 a od početka godine 52“, navodi se u saopštenju.

Direktor Instituta za javno zdravlje Boban Mugoša je odgovarajući na pitanje Vijesti, zašto pojedine građane, kako tvrde, niko nije pitao za kontakte, rekao da je nemoguće da se to desi, te da se svi zaraženi pitaju za kontakte.

„Tendencija širenja će sigurno postojati uz ovako otvoren pristup“, rekao je Mugoša i dodao: „Dešavalo nam se da čovek koji je pozitivan na koronavirus kaže da nije imao kontakt, koji nam se kasnije javi iz Kovid ambulante“.

On je istakao da je mali broj kontakata prijavljen, te da to govori da je neprijavljivanje kontakata postalo praksa.

„Pravi se medveđa usluga time što se ne otkrivaju kontakti. Molim da se prijave svi kontakti prijave, kako bi uspostavili sistem sprečavanje širenja koronavirusa“, kazao je Mugoša.

On je pozvao na poštovanje osnovnih mera u sprečavanju širenja koronavirusa kao što je nošenje maski, održavanje higijene, distance…

„Poštovanjem mera čuvamo sebe, najbliže, i stavićemo epidemiju pod kontrolu“, kazao je Mugoša.

Direktor IJZ kazao da još nisu predlagali mere u vezi novih otvaranja granica, te da će se na današnjoj sednici NKT raspravaljati o tome.

„Bez obzira da li imamo više turista, ili manje turista, i oni su u obavezi da poštuju mere. Ako ne poštuju mere, opet smo u velikom riziku, svaki turista dužan je da poštuje svaku mjru, isto kao i naši stanovnici“, rekao je Mugoša.

https://www.nstore.rs/product/godisnja-pretplata-na-magazin-nedeljnik/

Ostavite komentar

Your email address will not be published. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, pogledajte i upoznajte se sa uslovima i pravima korišćenja.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.