Čuvena zbirka velike srpske pesnikinje Desanke Maksimović, “Tražim pomilovanje”, isključena je iz programa za četvrti, a njen izbor poezije iz trećeg razreda gimnazije.

Na odluku je odmah reagovala i Zadužbina Desanke Maksimović, pismom Ministarstvu prosvete, Nacionalnom prosvetnom savetu i Zavodu za unapređenje obrazovanja i vaspitanja, Ministar prosvete Mladen Šarčevićje objasnio da je to odluka Zavoda koju, Ministarstvo, sasvim sigurno neće prihvatiti, a reagovala je i premijerka Ana Brnabić rekavši da Desanka Maksimović nikada neće biti isključena iz školskih programa.

Od juče, veliki je broj komentara i osuda u javnosti zbog mogućnosti da se dela Desanke Maksimović isključe ih školskih programa.

Osim toga retki su se prisećali i poznanstava sa Desankom Maksimović. Pre dve godine, najstarija srpska glumica (102) Branka Veselinović ispričala je kako je izgledalo njeno druženje sa čuvenom pesnikinjom.

“Ja sam bila drugarica sa Desankom Maksimović, bile smo na ‘ti’, jer je ona tako htela. Kada sam ja došla u Beograd, ona je već bila poznati pesnik. Lepo je govorila ruski, a ja sam kasnije bila i članica Diplomatskog kora žena, i često smo imale priliku da se viđamo na raznim prijemima. Uvek sam joj govorila: kad god mogu, ja stanem pored Desanke Maksimović. Nije to bilo dodvoravanje, nego moja istinska radost. Ona je bila dosta svoja, ali je vremenom navikla na mene. Uvek bih je pitala da je zagrlim, mada ona nije volela preteranu bliskost. Sretali smo se kasnije u beogradskim školama, jer sam ja davala dečje programe, kao i ona“, ispričala je Branka Veselinović.

Glumica se tom prilikom setila i kako je pesnikinju naterala da prvi put sedne u avion i otputuju zajedno u Ameriku.

„Tako smo jednom imale priliku da idemo za Ameriku, a ona pre toga nije nikada letela avionom. Ja sam je jedva ubedila, i to je bio njen prvi let u životu. Ostale smo pet, šest dana i zabavljale srpsku decu. Posle tog putovanja sam doživela da i ona meni kaže: ‘E, volim i ja sada da sedim pored Branke.’ Mira Alečković je bila malo ljubomorna na mene zbog tog druženja. I danas, kada se srećem sa decom, prenesem im Desankinu poruku: ‘Ja ću biti gore sa mojim crnim šeširom, a ti Branka, kad budeš sa decom, ja ću da im mašem.’ Kad god se družim sa dečicom, ja im kažem da pogledaju u nebo, jer će videti Desanku kako im maše šeširom. Ona se zagledaju i dugo aplaudiraju. Pa, sad bih zaplakala”, ispričala je Branka Veselinović.

Ostavite komentar

Your email address will not be published. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, pogledajte i upoznajte se sa uslovima i pravima korišćenja.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.