Poznato je da se sa porastom spoljašnje temperature telo više znoji, a samim tim češće posežemo za tuširanjem i kupanjem. Kako da se tom prilikom dodatno ne isuši koža koja je sklona ekcemu ili atopijskom dermatitisu, kao i da li je morska voda prijatelj ili neprijatelj takve kože, otkriva specijalista dermatologije prof. dr Dušan Škiljević

Sunce, pesak, morska voda, hlor – podsećaju na letovanje i odmor, međutim svi ti faktori utiču na odrasle i decu koja imaju kožna oboljenja poput atopijskog dermatitisa i ekcema. Brojke nisu zanemarljive, atopijski dermatitis je danas verovatno najčešće oboljenje dečjeg uzrasta, te oko 20 – 25% dece ima neki njegov oblik. Dermokozmetički brend La Roche-Posay razvio je Lipikar liniju proizvoda sa formulama koji ublažavju simptome oboljenja, koji su neiritirajući. Zašto je to važno, otkriva specijalista dermatologije, profesor dr Dušanom Škiljević sa kojim razgovaramo o nezi, tuširanju i tome da li morska voda poboljšava ili pogoršava kožu sklonoj oboljenjima.

 „Sasvim mala deca se kupaju, jer ne mogu da stoje, a kasnije mogu i da se tuširaju. Ono što je važnije je da to kupanje – tuširanje bude kratko, pet do deset minuta, vodom odgovarajuće temperature (oko 30 stepeni), adekvatnim proizvodima, ali i temeljno i pažljivo. Za kupanje treba koristiti proizvode po tipu sindeta, neiritirajuće i nealergogene. Osim toga, ukoliko je koža i dalje suva, poželjno je uključiti i uljane kupke. Nakon kupanja, na vlažnu kožu se nanose emolijentna sredstva”, preporuka je prof. dr Škiljevića.

Iako se može pomisliti da će slana voda peckati nadraženu kožu, dr Škiljević pojašnjava da je boravak na moru blagotvoran za decu sa atopijskim dermatitisom, dok ona jedino ne prija deci sa aktivnim, upaljenim, vlažnim ekcemom, jer može dodatno da iritira kožu.

Kada govorimo o posetama bazenu, hlor može da iritira kožu, posebno ukoliko postoje zone akutnog ekcema. Međutim, kupanje u bazenu nije zabranjeno, već se savetuje pojačana nega nakon kupanja. Takođe, nikako ne treba zaboraviti i proizvode sa zaštitnim faktorom.

„Dete čija je koža sklona atopiji sme i mora da koristi kremove za zaštitu u periodu dana kada boravi napolju, odnosno kada je izloženo suncu. Postoje posebne formulacije kremova za visokim faktorom zaštite koje su prilagođene deci sa atopijskom konstitucijom i dermatitisom“, savetuje dr Škiljević.

STRANICE TATINOG DNEVNIKA PREPORUČUJU LIPIKAR PROIZVODE

Budući da se roditelji vrlo često oslanjaju na savete drugih roditelja, u pomoć nam priskače Strahinja Ćalović, autor profila Tatin dnevnik, čija se kćerka Višnja suočila sa blažim oblikom ekcema po rođenju. Zahvaljujući supruzi Mariji, koja je po struci farmaceut, nisu dugo tražili proizvode, znali su da izbor treba budu Lipikar proizvodi brenda La Roche-Posay.  

„Poučeni primerom starijeg deteta relativno brzo smo primetili da i mlađe, ćerka Višnja, ima povremenih problema sa suvom kožom. Opet, poučeni ranijim primerom i iskustvom moje supruge koja je inače farmaceut, nismo mnogo vremena proveli tražeći rešenje za taj problem, već smo se odmah okrenuli Lipikar proizvodima koje koristimo redovno skoro od njenog rođenja. Nedavno je Višnja napunila tri godine i sada već i sama zna koja je obavezna procedura nakon kupanja pa i sama traži da joj se donese, kako ona kaže Va Voš“, ističe ponosni otac Vukana i Višnje.

PROIZVODI NA KOJE SE MOŽE OSLONITI CELA PORODICA

Lipikar Baume AP+M je proizvod za negu i hidrataciju koji podstiče rast probiotskih bakterija na koži, što je ključni uslov za tretiranje infekcija i zapaljenja i najbrži put do zdrave kože. Poboljšan sastojkom microresyl, ovaj preparat ima trostruko dejstvo – trenutno umiruje nadraženu kožu, smanjuje suvoću i svrab. Ukoliko njegovom nanošenju prethodi tuširanje sa Lipikar Syndet AP+, i najosetljivija koža biće nahranjena, a simptomi iritacije vidno povučeniji. Dovoljno je da nanesete malu količinu proizvoda na dlanove, umasirate u vlažnu kožu i potom isperete, a zahvaljujući njegovoj blagoj i neiritirajućoj formulaciji, možete ga bez straha koristiti i za negu kože svog novorođenčeta.    

Za bezbrižno uživanje na odmoru, za kožu koja nije crvena i ne svrbi, ovog leta u porodični kofer trebalo bi da spakujete sindet, blago formulisana kupka, baš kao što je  Lipikar Syndet AP+,a zatim naneti emolijentni krem kakav je Lipikar Baume AP+M.

Mada roditeljstvo menja percepciju idealnog godišnjeg odmora i zbrinjavanje potreba najmlađih postavlja na prvo mesto, čini se da nikad nije bilo lakše uživati u čarima zajedničkog letovanja, jer tate i mame imaju podršku proverenih saveznika zdravlja kože cele porodice.

Više informacija o Lipikar Baume AP+M i Lipikar Syndet AP+, kao i o drugim proizvodima, potražite na sajtu La Roche-Posay.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, pogledajte i upoznajte se sa uslovima i pravima korišćenja.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.