Đerlek: “Sve spremno za kovid propusnice, čeka se da se vidi da li su to samo noćni klubovi, restorani, kafići…”

2
Printscreen/YouTube/Novo jutro

Državni sekretar u Ministarstvu zdravlja Mirsad Đerlek rekao je da se očekuje da će sednica Kriznog štaba biti, kao što je to najavila i premijerka Ana Brnabić, u narednih nekoliko dana, i na njoj će biti doneta finalna odluka o kovid propusnicama, za koje je, kako je dodao, sve spremno.

„Ja nisam osoba koja bi mogla da vam da konkretan odgovor kada će biti sednica Kriznog štaba, svi očekujemo da će to biti u narednih nekoliko dana. Sve je spremno što se tiče kovid propusnica, čeka se ta finalna odluka, da se vidi ko je sve u igri – da li su to samo noćni klubovi, restorani, kafići. Znamo da prehrambeni objekti nisu u igri, jer zaista želimo da ispoštujemo sve ustavne forme i ne kršimo prava naših građana, a sa druge strane da zaustavimo širenje infekcije i da ne diskriminišemo ljude po bilo kojoj osnovi“, rekao je Đerlek na otvaranju Nacionalnog komunikacionog centra u Institutu za javno zdravlje „Dr Milan Jovanović Batut“.

Istakao da će i kovid propusnice biti jedan vid popularizacije vakcinacije.

Kada se radi o trenutnoj epidemijskoj situaciji, do sada je 53 odsto građana vakcinisano prvom dozom, dok je 51 odsto vakcinisano trećom dozom. Stručnjaci kažu da to nije dovoljno za kolektivni imunitet i apeluju na ljude da se vakcinišu, jer smatraju da je vakcinacija jedini način da se vratimo normalnom životu.

Oni su najavili da će „država različitim merama motivisati građane da se vakcinišu, jer je to neophodno da se pobedi koronavirus“, prenosi N1.

2 KOMENTARA

  1. Што се тиче пандемијске “репресије” према сопственом становништву, иако споро, све се на крају доведе до готовости за примену. Овом приликом поново питам, сада овог паметњаковића, зашто Република Србија нема “црвену листу” ? Да се уведе потпуна забрана уласка на територију земље из оних држава где се процени да је епидемиолошка ситуација неповољна. Како то и иначе раде у земљама где се уводе ковид пропуснице. Грађани Републике Србије се суочавају са таквим мерама других земаља, а често се међу такве мере које би требало да буду чисто медицинског карактера, провлачи и огроман утицај политике. Значи, грађани Републике Србије не могу ући на територију те и те земље, јер се не признају вакцине, ПЦР,… ништа, јер су на “црвеној листи”, чак ни карантин није дозвољен, али ако сте грађанин неке од земаља ЕУ, или гле чуда Швајцарске , Норвешке,…итд., онда вам је улаз дозвољен, без обзира каква је у том тренутку епидемиолошка ситуација у било којој од тих земаља ! Па хајде, “мишеви”, покажите смете ли ви то, или вам је максимум интелектуалних могућности иживљавање на сопственом народу ?

  2. Nisam antivakser, ali nemam nameru da se vakcinisem dokle god postoji klauzula da JA prihvatam svu odgovornost a da oni ne snose nikakvu.

    Vi zelite da se ja vakcinisem? Moze, vi snosite materijalnu i krivicnu odgovornost za bilo sta sto se desi nakon toga.

    Hocete da mi zabranite da idem negde jer ne zelim da primim vakcinu za koju vi ne snosite odgovornost – moze i to pa se vidimo u Strazburu.

Comments are closed.