Đerlek se založio za kovid propusnice i obaveznu vakcinaciju zdravstvenih i prosvetnih radnika

0
Printscreen/YouTube/K1

(Beta) – Državni sekretar u Ministarstvu zdravlja Srbije Mirsad Đerlek založio se danas za uvođenje kovid propusnica, kao i za obaveznu vakcinaciju zdravstvenih i prosvetnih radnika.

“Potez s kovid propusnicama je potpuno opravdan i mnogo iskusnije i starije zemlje koje su vodile računa i o ličnom i o građanskom pravu su uvele kovid propusnice i to se pokazalo kao pozitivan potez. Zašto to i mi kao država ne bismo uradili”, rekao je Đerlek za televiziju Prva.

On je rekao da treba iskoristiti Zakon o zaštiti stanovništva od zaraznih bolesti, jer je svega oko 50 odsto nastavnika vakcinisano i da to može da bude ozbiljan problem u sprovođenju nastave.

“Krizni štab treba ozbiljno da razmisli kako će i zdravstveni i prosvetni radnici ući u ustanove gde obavljaju svoj posao jer bi bila katastrofa i nedopustivo da zdravstveni radnik zarazi pacijenta koji dođe da operiše, recimo, žučnu kesu ili da nastavnik zarazi učenika”, naveo je Đerlek.

Kako su prenele Novosti, on je rekao da Zakon o zaštiti stanovništva od zaraznih bolesti daje dosta mogućnosti da “ipak za te dve kategorije bude obavezna vakcinacija”.

Kako je naveo, Egzit i drugi festivali pokazali su se kao odlična stvar, jer nakon njih nije bilo povećanja broja novoobolelih.

“Ne bih se složio s pričama da je to kažnjavanje nevakcinisanih zato što možete ući i ako priložite potvrdu da ste bolovali kovida-19 ili ste negativni na antigenskom testu”, rekao je Đerlek.

On je dodao da ukoliko bi se građani samo delili na vakcinisane i nevakcinisane – to je diskriminacija, a da traženje takvih potvrda nije diskriminacija, a zaštićeni su životi ljudi.