(Beta) – Državni sekretar u Ministarstvu zdravlja Mirsad Đerlek rekao je danas da je pritisak na zdravstveni sistem velik i da se premestio iz kovid bolnica na kovid ambulante, gde se vodi „teška i ozbiljna borba sa koronavirusom“.

„Dobrom organizacijom pokušavamo da nekako izađemo svim pacijentima u susret, da što pre dobiju zdravstvenu zaštitu kakvu očekuju“, rekao je Đerlek za Radio-televiziju Srbije.

Prema njegovim rečima, u ponedeljak je bilo 8.000 pregleda samo u Beogradu, a tokom noći još 700 pregleda.

„Zbog toga smo povećali kapacitete kovid ambulanti, pa u ovom trenutku samo u Beogradu imamo 195 ekipa koje su na terenu. Pre pet dana je bilo oko 120 ekipa. Pratimo situaciju na dnevnom nivou i pokušavamo da organizujemo službu“, rekao je Đerlek.

Objasnio je da nevakcinisani imaju težu kliničku sliku, pogotovo stariji pacijenti sa komorbiditetima i dodao da porast broja novozaraženih nije povećao broj vakcinisanih, da su se mnogi opustili za vreme praznika i da treba razgovarati i o eventualnoj četvrtoj dozi zbog grupe koja je vrlo ugrožena, a nije mala.

Državni sekretar je istakao i da ga zabrinjava postkovid sindrom koji se često zaboravlja.

„Mladi imaju lakšu kliničku sliku i prebole kovid 19, ali dešava se da se ti isti pacijenti posle par meseci vraćaju sa infarktom miokarda, sa moždanim udarima… Nije sve rešeno kada završite sa kovidom 19. Postkovid sindrom je vrlo ozbiljna i zabrinjavajuća stvar“, istakao je on.

Đerlek je naglasio da je optimista i da se nada da će u 2022. godini potencijal virusa slabiti i da će se desiti ono što najavljuje i Svetska zdravstvena organizacija – da će do kraja godine doći do stabilizacije i povratka normalnom životu.

https://www.nstore.rs/product/nedeljnik-pretplata-print-nova-godina-23-knjige/
https://www.nstore.rs/product/digitalno-nova-godina-6999-dinara/

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, pogledajte i upoznajte se sa uslovima i pravima korišćenja.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.