(Beta) – Državni sekretar Ministarstva zdravlja Mirsad Đerlek danas je izjavio da ne treba paničiti zbog straha da bolnice neće imati dovoljno kapaciteta za prijem bolesnika.

Đerlek je gostujući na televiziji Prva rekao da je ubeđen da neće doći do situacije da ne bude mesta u bolnicama.

On je rekao da je Beograd i dalje žarište, ali da se zaraza polako širi na severni i centralni deo zemlje, dok se jug Srbije i okolina, kako je rekao, „jako dobro drže“.

„Učinićemo sve da ne dođe do kolapsa u zdravstvenom sistemu i siguran sam da ćemo to uspeti“, rekao je.

Naveo je da je od šest kovid bolnica u Beogradu kapacitet 100 procentno popunjen na Klinici za tropske i infektivne bolesti i KBC Dragiša Mišović, dok je KBC na Bežanijskoj kosi popunjenost 90 procenata, a bolnica Karaburma popunjena je 40 posto.

„Nešto više mesta imamo (u bolnicama) na Zvezdari i Zemunu jer smo ih otvorili pre par dana. U Novom Sadu ppopunjenost je 40 procenata, dok je u Kragujevcu 45 procenata“, rekao je Đerlek.

Prema njegovim rečima, vakcine kompanije „Fajzer“ protiv Kovid-19  trebalo bi da stignu do kraja godine u Srbiju, ali to neće biti velike količine.

„Prvi će dobiti vakcinu zdravstveni radnici, rizične grupe, vojska. Vakcina će biti besplatna za sve građane“, rekao je.

Na pitanje kako to da je na početku epidemije bio manji broj zaraženih, a nije bilo dovoljno mesta u bolnicama, a da je sada veći broj zaraženih, a u bolnicama ima mesta, rekao je da se držimo svetskih standarda što se lečenja tiče.

„Imamo samo srednje teške i teške pacijente u kovid bolnici“, rekao je Đerlek i naveo da neće biti ponovnog uvođenja policijskog časa zbog velikog broja zaraženih.

Ostavite komentar

Your email address will not be published. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, pogledajte i upoznajte se sa uslovima i pravima korišćenja.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.