(Beta) – Za pet dana vakcinacije protiv korona virusa u Srbiji prvu dozu vakcine primilo je 854 korisnika gerentoloških centara, izjavio je danas državni sekretar u Ministarstvu zdravlja Mirsad Đerlek.

Đerlek je za Televiziju Prva izjavio da su neki od vakcinisanih protiv korona virusa prijavljivali blago crvenilo i blagu glavobolju, što je nestajalo za nekoliko sati.

Đerlek je rekao da je u gerontološkim centrima bilo nekih koji nisu hteli da prime vakcinu na svoju odgovornost.

Naglasio je da „neće biti baze podataka o ljudima koji odbijaju da prime vakcinu, ali po zakonu postoji baza podataka za ljude koji prime vakcinu“.

U sredu se vakcinacija nastavlja u Mataruškoj banji, u Kruševcu, a 31. decembra u Šabcu i Smederevu, a vakcinacija će se nastaviti tokom praznika, naveo je Đerlek.

„Bolnice su prepune, jedinice intenzivne nege su prepune, što pre treba da potrošimo ovaj kontigent“ vakcina, rekao je Djerlek.

On očekuje da će 4.875 doza Fajzerovih vakcina biti potrošeno već početkom januara.

Đerlek je rekao da će moći da se bira ko želi da primi vakicnu kojeg proizvođača, kada ih bude od više proizvođača, i da će se voditi računa da svako primi i drugu dozu vakcine istog proizvodjača, kao što je bilo u prvoj dozi prilikom vakcinacije.

„Nećemo davati različite doze vakcine. To ne može da se desi, vodićemo strogo računa da se prime doze iste vakcine“, kazao je Đerlek.

„Dan pre nego odemo u gerontološki centar koordinatori za imunizaciju prave spiskove, postoje i formulari i pismena saglasnost za vakcinaciju. Onaj koji ne želi, snosi odgovornost za svoje zdravlje, nećemo nikoga terati da primi vakcinu“, rekao je Đerlek.

On je rekao da je cilj što pre vakcinisati što veći broj ljudi za šta je zdravstvo spremno „organizaciono i kadrovima“, ali da je „nezahvalno prognozirati koji je to datum“ kada će biti završena vakcinacija.

Djerlek je rekao da je do sada korona virusom zaraženo izmedju 25 i 30 odsto stanovništva, i da bi trebalo vakcinisati oko 40 odsto stanovništva da bi se došlo do kolektivnog imuniteta.

„Minimum za vakcinisanje je 1,4 miliona ljudi, a maksimum oko 3.5 miliona. Ako uspemo sve to da odradimo, mi ćemo postići kolektivni imunitet i posle toga nastaviti normalno da živimo“, ocenio je Đerlek.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, pogledajte i upoznajte se sa uslovima i pravima korišćenja.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.