Đerlek: “Do kraja marta možemo očekivati tešku borbu sa omikronom”

1
Printscreen/YouTube/K1 televizija

“Do kraja marta možemo očekivati tešku borbu sa omikronom”, izjavio je državni sekretar u Ministarstvu zdravlja dr Mirsad Ðerlek i ocenio da ne sme biti opuštanja, jer se niko ne može pouzdati u dosadašnja predviđanja i procene stručnjaka i Svetske zdravstvene organizacije o kraju pandemije koronavirusa, prenosi N1.

Đerlek je u jutarnjem programu TV Pink naglasio da omikron soj korone pokazuje blažu kliničku siku, ali i veliku snagu pa se dospelo u začarani krug kada see mladi nevakcinisani zaražavaju, ponovo donose u infekciju u svoje porodice virus i zaražavaju starije.

Najveći procenat umrlih je u populaciji starijoj od 60 godina sa teškim hroničnim bolestima i najveći procenat hopsitralizovanih je toj dobi, rekao je Đerlek, upozoravajući na veliku moć transmisije omikrona.

Đerlek je naglasio da je i dalje aktivan delta soj korone, da virusa sezonskog gripa ima više nego prošle sezone.

Ocenio je da se Srbija u odnosu na ostale zemlje Evrope bolje nosila s koronom jer nije bilo velikih zatvaranja, a zdravstveni sistem je u međuvremnu i unapređen.

Politika da gazimo ivicom žileta između ekonomije i očuvanja zdravlja je dala rezultate, rekao je Đerlek, navodeći izgradnju bolnica, rekonstrukciju kliničkih centara, nabavku lekova protiv korone.

1 KOMENTAR

  1. Normalno je da sad doktori povlače izjave da će korona postati endemska bolest slična gripu. Sad se samo nadaju da će proći do kraja godine itd. Ovo je vreme haosa, opštih previranja i disolucije svake vrste. Ceo svet je u nekom bunilu i ne vidi izlaz. Pandemije su davno prorečene kao deo kombinovanog znaka vremena kraja sveta kakvog danas poznajemo. Biblija kaže da će se te nevolje samo povećavati i usložnjavati, a ne splasnuti same od sebe. Biće gladi, ratova, nasilja, nestašica, zemljotresa…

Comments are closed.