“Deo većine i opozicija su nezadovoljni pa spinuju, ali ovu Vladu štiti narod, ne politika…”

0
Kenzo TRIBOUILLARD / AFP / Profimedia

Skupština Crne Gore je u utorak, nekoliko sati iza ponoći, usvojila izmene Zakona o slobodi veroispovesti. Sednici je prethodila ostavka poslanika iz redova koalicije “Crno na Bijelo”, rasprave oko obezbeđivanja kvoruma, odbijanje Državne izborne komisije Crne Gore (DIK) da verifikuje mandat poslanici “Crno na bijelo” i protesti građana ispred parlamenta, koji su se razišli tek na molbu bivšeg premijera, poslanika i potpredsednika Demokratske partije socijalista (DPS) Duška Markovića.

Premijer Crne Gore Zdravko Krivokapić prokomentarisao je odluke u noći između 28. i 29 decembra prošle godine, za koja opozicija tvrdi da su “nelegitimne i nelegalne”.

“Ja znam da je opozicija krenula u jedan proces čiste opstrukcije i to je još jedan atak na Ustav Crne Gore, što nije prvi put da se dešava na ovim prostorima. To doživljavam kao vid političke korupcije, koji je takvog karaktera da je trebalo napraviti pat poziciju u funkcionisanju Skupštine”, rekao je Krivokapić u intervjuu za podgoričke Vijesti.

“Ustav je najviši akt koji morate poštovati i tehničko je pitanje kad se neko nalazi kao sledeći kandidat, bez obzira o kojoj partiji pričamo, da on samo formalno biva potvrđen od DIK-a. Ovo je prvi put u istoriji da je napravljena jedna sinhronizovana i vrlo dobro planirana igra koja je trebalo da rezultira time da DIK bude iznad Ustava i da onemogući rad parlamenta. Kada se te stvari dešavaju, imate dvije opcije: prva, da čekate odluke Ustavnog suda, koje nisu takve, kako bi svi očekivali, da pritisnete taster i dobijete odgovor i druga, da vi pokušate u tom ustavnom pristupu da iznađete rešenje koje opravdava vaš osnov, i mislim da smo mi to uradili, jer je volja građana jasna – kada jedan poslanik ne želi više da bude član Skupštine iz raznih objektivnih ili subjektivnih razloga, tada ga prirodno nasleđuje sledeći sa te liste koji je biran i nalazi se na njoj. Do sada se nije desilo da takav zahtev nije poštovan”, objasnio je premijer Crne Gore.

Krivokapića prethodna vlast napada da “vrši čistke”, a deo nove parlamentarne većine da “zadržava kadar DPS-a”.

“Ako je stvarno DPS kadar prisutan na bilo kojoj funkciji u okviru ove Vlade, voleo bih da imam saznanja i dokaze. Znate koji je načešći dokaz u Crnoj Gori, tvrdnja – on je glasao za DPS. To doživljavam kao spinovanje i pozicije i opozicije, jer su obe strane nezadovoljne, jer se prvi put dešava ovakva situacija. Ovu Vladu ne podržava nijedna politika, formalno da, ali neformalno ne. Ovu Vladu štiti narod, i kad narod stane iza nekoga, to je jače od bilo koje partijske volje.

SPECIJALNA NOVOGODIŠNJA AKCIJA

104 NEDELJNIKA i 12 poklon knjiga po neverovatnoj ceni od samo 11.999 dinara!

52 NEDELJNIKA i poklon knjiga “ISTORIJA 21. VEKA” za samo 7.999 dinara!