Odluka koju je saopštio Goran Vesić o ukidanju imena ulica kao što su Porečka, Hvarska, Mostarska, Sarajevska, Bosanska, Zenička doživljavam kao još jedan od mnogih napada na Beograd, kaže istoričarka Dubravka Stojanović, reagujući na najavu zamenika gradonačelnika Beograda o prekrajanju naziva ulica u glavnom gradu, piše Nova.rs.

“Beograd je bio prestonica jedne značajne države i to se videlo u njegovom kosmopolitskom duhu, etnički mešanom stanovništvu, pa i imenima ulica, koje su kroz tu ‘uličnu geografiju’ slale poruku otvorenosti”, kaže Dubravka Stojanović.

Brisanje tih imena, navodi, govori o jednoj paranoidnoj fazi naše istorije, u kojoj se, posle četiri izgubljena rata, zatvaramo u sebe, gledamo samo “u sopstveni pupak”, izolujemo se od sveta, pa i najbliže geografije.

“Zanimljivo je da to čak nije ni nacionalizam, jer u mnogim od tih gradova ili regija i dalje žive mnogi Srbi, čime se grad Beograd i njih odriče, uzima deo mentalne geografije svima koji žive u Beogradu a poreklom su iz tih drugih krajeva. Sve je to deo pretvaranja Beograda u palanku, zatvaranja, ‘spuštanja roletni’”, navodi istoričarka.

To je, kako navodi, deo uništavanja Beograda koje sprovodi ova vlast, a mentalno – to je deo procesa ubijanja železničke stanice kao simbola povezanosti i stavljanja monstruoznog spomenika ruske estetike koji ce zakloniti nekadasnju staničnu zgradu.

“Poseban problem je davanje ulice Blagoju Jovoviću, čoveku koji je pokušao atentat na Antu Pavelića, nakon kojeg je ovaj i umro. Davanje ulice tom čoveku znači da Beograd podržava uzimanje pravde u svoje ruke, da slavi krvnu osvetu, ubice i nasilnike”, upozorava Dubravka Stojanović.

Ante Pavelić, podseća ona, nije na žalost odgovarao pred sudom za svoje monstruozne zločine.

“Ali, slaviti njegovog ubicu i to na ulicama glavnog grada je poruka da, u slučajevima kada pravda nije bila dostižna, imamo pravo da je sami sprovedemo oružjem. To je necivilizacijski sunovrat, to je slavljene osvete, principa  ‘oko za oko’ i slanje poruke da je svako nasilje dozvoljeno. To i jeste princip ove vlasti i ona to nedvosmisleno slavi promenom imena ulice”, ukazuje Dubravka Stojanović.

Gradska vlast Beograda najavila je da će promeniti nazive Sarajevske i Mostarske ulice. Nova imena dobiće i Porečka, Hvarska, Hrvatska, Splitska, Podravska, Bjelovarska, Šibenička, Ljubljanska, Bledska, Bosanska, Mariborska, Celjska, Lopudska, Murska, Zenička.

Zagorska ulica u Zemunu postaće Ulica Blagoja Jovovića, po imenu atentatora na ustaškog vođu Antu Pavelića.

https://www.nstore.rs/product/godisnja-pretplata-na-magazin-nedeljnik/

Komentara

 1. Анонимни
  26. јул 2020. 20:33

  Eh da je više Blagoja Jovovića i nesuđenog atentarora na Tita

  1. Dragana
   26. јул 2020. 21:20

   Ne mogu da verujem... Samo krv prizivati, pa vidite li na sta smo spali?

   1. RezervaPVO99
    30. јул 2020. 09:18

    Ne mogu da verujem ...Šta bre? Da je umro drug Tito? Pre 40 g0dina Kolumbo! ,,Prespavati vek, kako li je tek"! Mi ,,prizivamo" krv?! Pa šta je trebalo? Da je bivša ,,nikad braća" i ,,nikad prijatelji" i dalje ne ,,prizivaju", nego PROLIVAJU?! Imate li bar malo mozga i obraza?

 2. Despot
  26. јул 2020. 21:19

  Nego Dubravka gde si bila kad se stavljao bul. Zorana Đinđića ???

 3. VuleVuk
  26. јул 2020. 22:08

  Jedini problem je što se toliko čekalo, što se nismo oslobodili Jugoslavije. A gospođa, ako je istoričarka, zna koliko su Srbiju koštale Jugoslavije i treba da se "izleči" od jugonostalgije.

 4. Maja
  27. јул 2020. 01:38

  Naravno da je potrebno skloniti hrvatske toponime sa ulica naseg glavnog grada, to je trebalo uciniti jos devedesetih. Koliko jos zla treba da nam nanesu da bismo se opametli?

 5. Перун
  27. јул 2020. 10:57

  Овај режим ретко шта добро да уради а промена назива улица је за похвалу. Нарочито давање имена улици Благоја Јововића је за сваку похвалу. Очекујем и витез Каваја да добије неку улицу са својим именом.

 6. Cer
  27. јул 2020. 11:32

  Mozda bi Duda vise volela da ulica dobije ime po pavelicu

 7. MrBig
  27. јул 2020. 11:33

  Blago nama sa ovakvim dušebrižnicama, koje u zaštitu uzimaju ustaške koljače...

 8. Танкосић
  27. јул 2020. 16:25

  1. Наравно да улице Београда треба да носе имена Благоја Јововића и осталих наших јунака. 2. Да ли у неком граду у Хрватској или ФБиХ постоји улица која се зове Београдска улица или Српска улица. Нажалост НЕ. Зашто онда ми да имамо улице њихових топонима?!

 9. Miroslava
  27. јул 2020. 17:44

  Gospađa Stojanović je u pravu! Od Beograda je Aktuelna vlast napravila prćiju po svom “ukusu.” Moj rodni grad postaje palanka, arhitekti su se bunili zbog svih promena koje uništavaju sliku Beograda, ne vredi! Kad šusteri upravljaju kulturom i arhitekturom i sadržajima grada- rezultat je vidljiv i stravičan! Kojim pravom menjate nazive ulica g. Vesiću? Kojim pravom pravite od stare železničke stanice muzej? Beograd nije vaša dedovina! Gospđa Stojanović je istoričarka, obrazovana, stručna i pozvana da kritikuje primitivizam i nasilje.

  1. RezervaPVO99
   30. јул 2020. 09:07

   ,,Pozvana"?! Od koga?

 10. Vera
  27. јул 2020. 19:30

  Ma dokle mi da budemo budale hrvati nas izbrisali gde god da je srpsko A ti draga moja u svojoj kuci pokaci umesto ikona hrvacke ulice.sigurno ti rat nista uzeo nije a puno ti dao zato tako pises

 11. Миљуш
  28. јул 2020. 06:56

  Живо ме занима да ли убијање одбеглих нациста од нпр Мосада или калифе исламске државе дроновима ова "перјаница" тумачи као нецивилизацијски чин.

 12. Cp6a
  28. јул 2020. 13:01

  Браво за Благоја Јововића! А Београд мора поново да постане српски.

 13. Никола
  28. јул 2020. 13:33

  Благоје Јововић је српски херој! Жив је Дража, умро није!

 14. Dr Kos
  28. јул 2020. 18:21

  Čitajući komentare, mogu samo da zaključim da imamo vlast kakvu zaslužujemo i živimo mnogo bolje nego što zaslužujemo.

 15. Herc 78
  29. јул 2020. 12:30

  Neverovatno je da su u istu ravan stavljene Mostarska ili Sarajevska ulica sa npr. Hrvatskom ili Zagorskom ulicom. Prve bih zadražao, ali ne pronalazim opravdanje da se zadrži ime Hrvatske ulice, s tim da mi Šibenička ili Hvarska takođe ne smetaju. Podržavam da Blagoje Jovović dobije ulicu jer je ubio simbol najvećeg zla za naš narod, a ne zato što je bio hrvatske nacionalnosti.

 16. Bager
  29. јул 2020. 22:43

  Hvala na objavljivanju razgovora!

 17. Herc 78
  30. јул 2020. 10:39

  Po logici stvari koje je postavila gđa Stojanović i partizani kod Blajburga su poistovećeni sa delom Jovovića. Eto predloga da se imenuje u Bg i ulica Blajburških osvetnika.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, pogledajte i upoznajte se sa uslovima i pravima korišćenja.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.