Deo opozicije koji nije išao na konsultacije: “Pokazalo se ko sarađuje sa SNS”

0
Foto N1

Održane konsultacije između predsednika Srbije Aleksandra Vučića i (pojedinih) predstavnika parlamentarne opozicije, o formiranju nove Vlade Srbije, prema oceni opozicionara koji su odbili učešće u ovom formatu razgovora, poslužile su samo da se pokaže koje stranke su spremne na saradnju sa SNS, dok je za vladajući režim ovo bio način da odloži formiranje Skupštine i Vlade.

Stefan Jovanović, generalni sekretar Narodne stranke, ističe da je posle održanih konsultacija o formiranju Vlade Srbije, Narodna stranka uverena da je donela ispravnu odluku da ne učestvuje u ovom formatu razgovora jer, kako on naglašava, ne planira da bude deo ili pomagač vlasti SNS-a, niti da daje lažni privid postojanja demokratskih procesa u Srbiji.

„Ne vidim svrhu tih takozvanih konsultacija, jer smatram da je to predstava za javnost. Svako je imao pravo da odluči da li će u toj predstavi stvaranja lažne slike o postojanju demokratije učestvovati ili ne. Primetio sam da su neki sa velikom dozom sreće u tome učestvovali, ali od toga jedine koristi mogu imati oni sami ali ne i građani Srbije. Plašim se da ovo otopljavanje odnosa podseća na saradnju SPO-a sa SPS-om i JUL-om 1994. godine i 1995. godine, kada je Slobodanu Miloševiću bilo potrebno smirivanje tenzija u društvu da „lakše prođe“ odricanje od prekodrinskih Srba“, naglasio je on, prenosi Danas.

Jovanović posebno kritikuje što posle ovih konsultacija i 100 dana nakon izbora, još uvek nije poznato kada će biti održana konsitutivna sednica Narodne skupštine.

„Narodna stranka će u parlamentu kao najveća opoziciona stranka aktivno ispratiti proces izbora Vlade, ali čekamo i predsednika Srbije da podnese izveštaj Parlamentu i građanima Srbije“, navodi on.

Radomir Lazović iz Inicijative Ne davimo Beograd, koji je izabran za narodnog poslanika sa liste „Moramo“, naglašava da ovaj deo opozicije nema ništa protiv održavanja konsultacija jer one spadaju u domen ovlašćenja predsednika, ali smatra da ništa nisu propustili neučestvovanjem u njima jer sigurno neće učestvovati ni u novoj skupštinskoj većini niti vladi.

„Nećemo podržavati vlast na neki drugi način, pa zbog toga ne vidimo šta bi bio rezultat tih sastanaka sa Vučićem. Na ovaj način smo još jednom poslali poruku da je svaka saradnja sa SNS za nas neprihvatljiva“, naglasio je Lazović.

Sa druge strane, on ocenjuje da je posle održanih konsultacija on kritikuje nastup pojedinih kolega iz opozicije koje jesu otišle na sastanak, posebno grupaciju oko Stranke slobode i pravde Dragana Đilasa, zbog toga što najavljuju neki vid podrške za deo politike SNS.

“Moram da iskažem zabrinutost na to što su kolege iz SSP najavile neku vrstu saradnje sa SNS. Ovo je već treći put da SSP javno najavljuje podršku naprednjačkim zakonima i zauzvrat traži podršku svojim predlozima. Kada bi SNS zaista imao dobre predloge i kada bi znao da prepozna dobre predloge opozicije, onda ne bismo bili ovde gde smo sad. Naivno je i pre svega štetno za građane pomisliti kako će se režim odjednom promeniti. Zaista mislim da je svaka saradnja ili koketiranje sa naprednjacima srljanje u provaliju”, naveo je Lazović.

Sve što je viđeno tokom konsultacija potvrdilo je i odluku Demokratske stranke da u njima ne učestvuje, ističe za Danas Dragana Rakić, zamenica predsednika Demokratske stranke.

“Ti razgovori su bili striktno formalni, bez ikakvog približavanja stavova vlasti i opozicije, i bez ikakvog konkretnog rezultata. Tvrdili smo i sad tvrdimo da je svrha tih konsultacija, bar kad je reč o vladajućem režimu, bila samo to da se nekakvom političkom aktivnošću odloži konstituisanje parlamenta i izbor vlade, a da se sve to pred domaćom i međunarodnom javnošću prikaže i predstavi kao nešto normalno. Sportskim rečnikom rečeno, to je bilo pimplovanje lopte u mestu. O značaju tih konsultacija i njihovom uticaju na politički život možemo govoriti za neki mesec, kada se konstituiše parlament i izabere vlada. Ako ih se iko više seti, a čisto sumnjam da će ih se iko setiti. Isto tako ne verujem da će se iko više sećati i toga da Demokratska stranka nije u njima učestvovala”, navela je Rakić.

Ona dodaje da naše društvo i buduće predstavnike građana u Narodnoj skupštini tek očekuje suočavanje sa ozbiljnim ekonomskim, društvenim i spoljnopolitičkim problemima i izazovima zbog čega smatra da ove konsultacije već od sutra neće biti tema u javnom životu.

„Jasno je onda da ništa nismo propustili time što u njima nismo učestvovali. Naprotiv, mislim da smo još jednom na delu pokazali da ljudi u Demokratskoj stranci ozbiljno misle sve ono što kažu o sadašnjoj vlasti i vođi vladajućeg režima“, naglasila je ona.