Demostat: “Situacija na severu Kosova nestabilna, moguće namerne provokacije”

0
EPA-EFE/VALDRIN XHEMAJ

(Beta) – Situacija na severu Kosova je nestabilna i moguće su namerne provokacije a u slučaju bilo kakvog konflikta u prisustvu NATO snaga, poraz Beograda bio bi garantovan, ocenili su sagovornici Demostata u danas objavljenoj analizi tog istraživačko-izdavačkog centra.

Navodeći da na severu Kosova “postoje uslovi za sukob”, novinar Milivoje Mihajlović upozorio je na “realan strah od nepromišljenog poteza pojedinca, kosovskog policajca ili nekoga sa srpske strane, koji bi mogao da izazove pucnjavu, u najgorem slučaju žrtve”, što bi po njegovim rečima, potom stvorilo velike probleme.

Ocenio je i da rat u Ukrajini “podiže temperaturu” i na Kosovu i Metohiji i da Priština nastoji da iskoristi taj sukob kako bi dobila bolju pregovaračku poziciju u Briselu.

“Kosovska politika je poslednjih 20 godina igrala na kartu saradnje Srbije i Rusije, Hašim Tači je uvek govorio da Srbija kupuje od Rusije helikoptere kojima će da napadaju Albance, da postoji ruska baza u Nišu koja je direktna pretnja Kosovu. Taj vokabular ima svoj cilj, a to je da se na neki način podigne stepen zaštite zapada prema Kosovu”, naveo je Mihajlović.

Dodao je da Kurtijeva vlada “zastrašuje i vrši pritisak na Srbe, između ostalog i policijskim akcijama pod plaštom borbe protiv kriminala, s ciljem da zauzme bolje pregovaračke pozicije u Briselu” a da Beograd “već 10 godina dobro kontroliše Srbe na severu Kosova” koji po Mihajlovićevim rečima, ne bi napravili nikakav korak bez saglasnosti i konsultacija sa srpskim vlastima.

Novi rat na Kosovu i Metohiji mogla bi po rečima direktora Foruma za etničke odnose Dušana Janjića, da pokrene “jedino treća strana” pošto kako je ocenio, ni među lokalnim Srbima ni među Albancima ne postoji raspoloženje za nove sukobe.

“Srpska zajednica nema kapacitet da počne sukobe ili da izdrži međuetnički sukob sa Albancima, poput onog iz 2004. godine dok među Albancima nema spremnosti da se podrži Kurti, ali raste energija da se stvari vrate u normalu i da prestanu maltretiranja”, ocenio je Janjić.

Dodao je da bi svaki sukob na lokalnom nivou na severu Kosova značio “direktno provociranje pozicije NATO na Kosovu i u regionu”, kao i da bi u takvoj situaciji, poraz Beograda bio “garantovan”.

Ukoliko i dođe do provokacija one po rečima urednice portala Kossev Tatjane Lazarević, ne bi autentično potekle sa severa već bi bile pokrenute spolja.

“Beograd u potpunosti kontroliše situaciju na severu, odnosno Srpsku listu i sve institucije. Nije moguće da oni naprave bilo kakav potez bez Vučićevog znanja”, navela je Lazarević.

Dijalog Beograda i Prištine trebalo bi da bude nastavljen sutra u Briselu, sastankom predsednika Srbije Aleksandra Vučića i Aljbina Kurtija.

Oni bi tokom dana odvojeno trebalo da se sastanu sa generalnim sekretarom NATO Jensom Stoltenbergom.