(Beta) – Partije vlasti na republičkom nivou među stranački opredeljenim građanima imaju podršku oko 55 odsto birača, dok je oko 45 odsto birača opredeljeno opoziciono, izjavio je danas sociolog Srećko Mihajlović.

Predstavljajući istraživanje Demostata u beogradskom Medija centru, Mihajlović je rekao da je, gledano pojedinačno, sa oko 55 odsto podrške na državnom nivou najjača koalicija okupljena oko Srpske napredne stranke.

Koalicija koju čine Stranka slobode i pravde, Demokratska stranka, Narodna stranka i PSG može da računa na oko 16 odsto glasova, dok takozvana Zeleno-leva koalicija (Ne davimo Beograd, Nebojša Zelenović i Aleksandar Jovanović Ćuta) ima oko devet odsto podrške.

Ukoliko nastupi zajedno, koalicija Demokratske stranke Srbije i POKS-a imaće oko sedam odsto glasova, a Pokret Dveri i Zavetnici zajedno pet odsto, dok bi ostale stranke imale zajedno osam odsto.

„Ovde se belodano vidi da moja projekcija o koalicijama nije do kraja realizovana, jer sam kao verovatnu koaliciju spojio DSS i POKS, kao i Dveri i Zavetnike. U onome što je objavljeno, koalicije Dveri i Zavetnika još nema, što ne znači da je neće biti, videćemo još“, rekao je Mihajlović.

On je dodao da kao što prednost opozicije u Beogradu ne znači da će oni osvojiti i vlast, tako i na republičkom nivou prednost koalicije oko SNS ne znači nužno da će oni sačuvati vlast.

„Ovo nije prognoza izborne pobede opozicije u Beogradu niti partija na vlasti u republici. Do vlasti ima još puno, živimo u zemlji gde je sve moguće i ništa nije nemoguće. Ima još 100 dana do izbora“, rekao je on.

Govoreći o raspoloženju građana, Mihajlović je rekao da većina građana Srbije misli da nema velikih životnih problema.

„To je činjenica i od toga se mora polaziti u kampanji. Da li oni stvarno imaju ili nemaju problema, to je druga stvar. Ali njihova percepcija života je da veliki problemi ne postoje. Najčešće navođeno raspoloženje je nada da će biti bolje. Nada da naša rupa ima dno, da neće biti gore. Uglavnom, reč je o nadi a to je pozitivno raspoloženje“, rekao je on.

Mihajlović je rekao da tako misli nešto više od dve petine građana.

„Nadam se da će erupcija ekoloških protesta imati efekat na opredeljene građana“

„To će se i desiti ako vlast nastavi sa politikom u koju je duboko ušla, da podržava rudnik litijuma i ignoriše domaće stručnjake, pozvajući se na strane imaginarne ličnosti“, rekao je Mihailović.

Prema njegovim rečima, oko 69 odsto građana u Beogradu, a nešto malo manje na nivou Srbije, smatra da je pitanje zagađenja životne sredine veoma značajno.

On je rekao da se ipak ne može odrediti kako će se to odraziti na izbore, istovremeno podsećajući da deo građana jedva preživljava i ima minimalna primanja.

„Njima mnogo znači 2-3.000 dinara koje im udeli vlast. Kontraproduktivno je kada ih javnost, koja je pod uticajem opozicije, nepodaštava i podsmeva im se. Ljudi moji, njima je to značajnije nego nekom 300.000 evra“, upozorio je Mihailović na konferenciji za novinare.

Kako je rekao, takvi podržavaju vlast jer od nje „dobijaju kašičiću, po našem mišljenju, a, po njihovom, punu ruku para“.

Govoreći o izbornim rezultatima, Mihailović je rekao da dogovori pre izbora ne moraju ništa za znače i da na odluke stranačih lidera birači neće moći da utiču.

https://www.nstore.rs/product/nedeljnik-pretplata-print/
https://www.nstore.rs/product/crni-petak-digitalno/

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, pogledajte i upoznajte se sa uslovima i pravima korišćenja.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.