“Demonstrirati protiv takve brutalnosti je pravo i potreba. To je jedna suštinska američka reakcija, ali paljenje gradova nije”: Bajden podržao proteste

0
Foto: Profimedia

Očekivani predsednički kandidat američkih demokrata Džo Bajden osudio je danas nasilje koje je izbilo širom SAD u okviru protesta zbog smrti Afroamerikanca Džrodža Flojda za vreme policijskog hapšenja, ali je i rekao da Amerikanci imaju prava da demonstriraju protiv policijske brutalnosti.

“Demonstrirati protiv takve brutalnosti je pravo i potreba. To je jedna suštinska američka reakcija, ali paljenje gradova i nasumično uništavanje nije. Nasilje koje dovodi gradove u opasnost nije “, naveo je Bajden u saopštenju.

On je izrazio razumevanje za one koji protestuju posle Flojdove smrti ali se i izjasnio protiv nasilja.

“Nikad se ne sme dozvoliti da čin protestovanja zaseni razlog za protest”, ocenio je Bajden.

Protesti i nemiri zbog smrti Afroamerikanca Džordža Flojda tokom policijskog privodjenja u Mineapolisu nastavljeni su juče od Njujorka preko Čikaga do Los Andjelesa, uz sukobe policije i demonstranata, paljenje policijskih automobila i povrede na obe strane.

Predsednik SAD Donald Tramp sinoć je pozdravio rasporedjivanje pripadnika Nacionalne garde u Mineapolisu i poručio da se policiji u Njujorku mora dozvoliti da radi svoj posao.

(Beta-AP)