“Demonstranti u Sarajevu su nahuškana, unitaristička rulja”: Milanović opet nije birao reči

0
EPA-EFE/MARTIAL TREZZINI

(Beta) – Predsednik Hrvatske Zoran Milanović nazvao je danas demonstrante koji protestuju ispred sedišta visokog predstavnika u Sarajevu “nahuškanom, unitarističkom ruljom”.

“To je nahuškana, unitaristička rulja, nema drugog naziva”, rekao je Milanović novinarima u Karlovcu upitan o protestima protivnika izbornih i ustavnih reformi u Federaciji BiH koje bi trebalo da nametne visoki predstavnik Kristijan Šmit.

On je ponovo kritikovao Šmita rekavši da je “u svojim pomutnjama na kraju došao na ideju da se malo pozabavi” pitanjem Hrvata u BiH.

“Ispašće da sam ga ja na to naterao. Moguće, drago mi je živeti sa tom spoznajom, ali stvar je malo kompleksnija”, rekao je Milanović koji već duće vreme poziva na izmene izbornog zakona na način da se Hrvatima omogući da biraju svoje predstavnike.

Ocenivši da se Hrvatima u BiH nudi “milostinja”, hrvatski predsednik je kazao da je Šmit predlog izbornih promena napravio isljučivo gledajući sebe i da “olakša život i nekim bošnjačkim strankama u cilju omogućavanja funkcionisanja Federacije, odnosno otklanjanja svih mogućih instrumenata blokade kojima su se Hrvati, pritešnjeni uza zid, katkad morali da koriste”.

Milanović je oštro kritikovao evropske lideri koji se o tome ne oglašavaju, već se “prave mrtvi”, ali i Sabor koji, kako je rekao, ništa ne radi, posebno što ne reaguje na rezoluciju nemačkog parlamenta o BiH koja je po njemu sramotna i agresivna.