Stotine hongkonških demonstranata okupilo se u centru grada na protestu kod američkog konzulata pozivajući američkog predsednika Donalda Trampa da oslobodi grad pod kineskom upravom, što je najnoviji u nizu protesta koji grad potresaju već mesecima.

Policija stoji uz pdemonstrante koji mašu američkim zastavama i transparentima kojima pozivaju SAD u pomoć te zahtevaju demokratiju nakon još jedne noći nasilja u 14. nedelji nereda, piše N1.

Američki ministar obrane Mark Esper u subotu je pozvao kineske vlasti da pokažu suzdržanost u Hongkongu.

Esper je poziv uputio iz Pariza kad je policija u Hongkongu sprečila demonstrante da blokiraju prilaz vazdušnoj luci i ispalila je suzavac drugu noć zaredom u gusto naseljenoj četvrti Mong Kok.

Liderka Hongkonga Keri Lam ove nedelje je najavila ustupke kako bi se protesti završili, uključujući formalno povlačenje predloga zakona o izručenju, zbog kojeg su neredi i počeli u junu.

Mnogi demonstranti kažu da su ustupci premali i da su došli prekasno.

Bivša britanska kolonija Hongkong vraćena je Kini 1997. pod formulom „jedna zemlja, dva sistema“ uz garantovane slobode kojih u kopnenoj Kini nema.

Mnogi stanovnici Hongkonga boje se da Peking potkopava te slobode.

Kina odbacuje optužbe za uplitanje i kaže da je Hongkong pitanje unutrašnje politike. Proteste odbacuje, optužuje SAD i Veliku Britaniju za podsticanje nereda i upozorava na štetu koju trpi ekonomija.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, pogledajte i upoznajte se sa uslovima i pravima korišćenja.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.