Demonstranti u Hongkongu i dalje ne odustaju: Protest uprkos zabrani policije

0
Foto Tanjug-AP

Vlasti Hong Konga pojačale su mere bezbednosti uoči protesta koji su najavili organizatori, ali ga policija nije odobrila.

Protest je najavljen nakon što je, na jučerašnjem skupu, izboden jedan demonstrant koji je delio letke. Policija je uhapsila osumnjičenog mladića. 

Pristalice pokreta Građanski front za ljudska prava su se okupile na šetalištu uz obalu. Mnogi nose maske u znak protivljenja zabrani vlade da se na javnim skupovima nose maske. 

Organizatori kažu da će se marš nastaviti, uprkos tome što ga policija nije odobrila, pozivajući se na rizike po javnu bezbednosti. Oni su dodali da Ustav Hongkonga garantuje pravo na protest. 

“Ne mislimo da zato što policija nije odobrila ne treba da nastavimo sa protestima”, rekao je novinarima Figo Čan, potpredsednik Građanskog fronta za ljudska prava i dodao da veruje da će veliki broj ljudi izaći na ulice.

Protesti u Hongkongu traju već pet meseci, a izazvani su spornim zakonom o izručivanju zatvorenika Kini. 

Iako je zakon pod pritiskom ponište, demonstranti su nastavili da na ulicama traže više samostalnosti od Kine, više demokratije i smenu trenutne šefice Vlade Keri Lam.