Demokratski front spreman za razgovor: “DPS-u ne ostaviti mogućnost da utiče na politička kretanja”

0
PrintScreen/YouTube/Nova srpska demokratija

Predstavnici Demokratskog fronta rekli su da je Crnoj Gori potrebna bolja vlada, koja će imati podršku većine i biti formirana na načelima moderne demokratije, koja će garantovati ravnopravnost i uvažavanje svih razlika i političkih posebnosti unutar pobedničke većine, prenose Vijesti.

Postupak izglasavanja nepoverenja sadašnjoj Vladi u parlamentu pretpostavlja prethodno postignut iskreni i sadržajni dogovor svih predstavnika parlamentarne većine o principima, prioritetima i sastavu buduće Vlade, za šta je Demokratski front (DF) u potpunosti otvoren, saopštili su iz tog političkog saveza.

Rekli su da su spremni za direktnu razmenu mišljenja sa inicijatorima izglasavanja, kako bi se neposredno upoznali sa konkretnom idejom i izneli svoje mišljenje i predloge.

“Pitanje izbora nove vlade je demokratsko pitanje. Zato je svaka odluka u vezi sa tim, stvar poštovanja volje naroda i uvažavanja one većine građana koja je bila za smjenu DPS-a i promjenu prethodne vlasti. Kriza u funkcionisanju postojeće Vlade nastala je upravo kao posljedica nepoštovanja demokratske volje građana i ignorisanja većine u Parlamentu. Tu krizu je jedino moguće riješiti uvažavanjem te volje u dogovoru sa svima iz parlamentarne većine, bez novih eksperimenata iza leđa javnosti i svakako vodeći računa da se DPS-u ne ostavi ni najmanja mogućnost da utiče na društveno-politička kretanja u Crnoj Gori, bilo iz Vlade, bilo u ulozi manjinskog podržavaoca iste”, saopštili su iz DF-a.

Prioritet ne bi trebalo da bude rušenje postojeće Vlade, već uklanjanje njenih mana i predupređivanje opasnosti i iskušenja koja će tek uslediti.

“Naš prioritet nije rušenje ove Vlade, već izbor nove, koja ce biti oslobođena svih slabosti sadašnje, zbog čega smo mi neskriveno i javno iznosili prigovore na njen rad, sastav i legitimitet. Ovo je prilika da se otklone sve manjkavosti iz rada Krivokapićeve vlade, ali isto tako da se, bez žurbe i odlaganja, svestrano preduprijede sve opasnosti od novih iskušenja i slabosti kojih bi buduća Vlada trebala biti lišena.”

Na kraju, oni su istakli svoju spremnost za saradnju i dijalog kao jedine načine da se dođe do kvalitetnih odluka.

“U tom smislu, sa velikom odgovornošću prema svojim biračima i demokratskom iskoraku Crne Gore, mi ponavljamo spremnost da o svemu razgovaramo, afirmišući važnost dijaloga za svaku kvalitetnu odluku i rješenja unutar naše većine. Koalicija ‘Za budućnost Crne Gore’ je pokazala važnost međusobnog uvažavanja političkih partnera, što kao rezultat zajedničkih napora donosi ostvarenje bitnih promjena u Crnoj Gori, ukoliko se poštuju različitosti”, saopštili su iz DF-a.