Demokratski front potvrdio da će glasati za smenu Dritana Abazovića

0
Foto: Prinstcreen Youtube

Demokratski front (DF) saopštio je da će poslanici tog političkog saveza glasati u parlamentu za smenu potpredsednika Vlade Dritana Abazovića.

Iz DF-a su istakli da veruju da će to predstavljati korak u dobrom pravcu za prevazilaženje duboke krize u Crnoj Gori, koja se, kako su naveli, najbolje registrovala u sukobima u samoj Vladi premijera Zdravka Krivokapića i poprimila zastrašujuće razmjere.

“Taj sukob u takozvanoj ekspertskoj vladi ne smije da određuje ili da utiče na dogovor parlamentarne većine”, kaže se u saopštenju DF-a.

Oni su ocenili da proces vraćanja Crne Gore sebi i sprečavanje da postane kolonija i banana država treba da bude najvažnija tema crnogorskog političkog života.

“Ova vlada je oduzela pravo građanima da slobodno opredjeljuju svoju budućnost, jer se predala i potčinila raznim centrima koji se nalaze izvan Crne Gore”, navodi se u saopštenju.

Iz DF-a su dodali da sa takvom praksom i ponašanjem treba što pre prekinuti i vratiti pravo narodnim predstavnicima, da slobodno i bez tog štetnog uticaja, odlučuju o svim pitanjima i izazovima.

Prema njihovim rečima, izlazak iz političke krize može se postići poštenim i održivim dogovorom samo unutar parlamentarne većine.

Iz DF-a su istakli da Demokratska partija socijalista (DPS) ne može biti uključena u bilo koji proces i ne sme se dozvoliti da ta stranka više ostvari bilo kakav uticaj na izvršnu vlast, jer bi to bilo protiv volje naroda od 30. avgusta 2020.

“Što se tiče DF, neprihvatljivo je da DPS više bude bilo kakav faktor odlučivanja, a sigurni smo i što se tiče većinske Crne Gore da bi to bilo neodrživo”, istakli su iz DF-a.

Oni su ocenili da teške reči koje se danima razmenjuju između predsednika i potpredsednika Vlade samo dokazuju da se eksperimenti i odstupanje od demokratskih principa završavaju urušavanjem takvih trošnih konstrukcija.

“Parlamentarna većina ima obavezu da pronađe izlaz iz ove teške situacije, jer nas na to upravo obavezuju oni koji su nas glasali. Takvu volju i visoku političku odgovornost registrujemo i kod subjekata parlamentarne većine s kojima smo otpočeli razgovore”, dodaje se u saopštenju DF-a.