Demokratski front najavio da će pokrenuti opoziv Mila Đukanovića: “Ovom izjavom je prekršio osnovna ljudska prava”

0
Profimedia

(Beta) – Vladajući Demokratski front (DF) najavio je danas da će tražiti izjašnjenje od Ustavnog suda i pokrenuti opoziv predsednika Crne Gore Mila Đukanovića zbog izjava oko toga ko može biti ambasador Crne Gore.

Đukanović je ranije danas na godišnjoj konferenciji na Cetinju rekao da oni koji su bili protiv obnove crnogorske nezavisnosti i protiv ostvarenja države u prethodnih 15 godina nemaju moralno pravo da traže saglasnost Crne Gore da budu njeni predstavnici.

Iz DF-a je saopšteno da je Đukanović ovom izjavom prekršio Ustav i osnovna ljudska prava određenih ljudi.

“Misli se na ambasadore i ljude koji 21. maja nisu glasali za nezavisnost Crne Gore. Građani ove države koji su učestvovali na jednom izjašnjavanju, plebiscitu zbog toga kako su se izjasnili ne mogu da obavljaju javnu funkciju u zemlji u kojoj je Milo Đukanović predsednik i šef režima 30 godina”, rekao je poslanik DF-a Slaven Radunović.

Đukanović je danas rekao i da je počeo proces konsultacija za izbor novih ambasadora u inostranstvu.

“Konsultativni proces je u toku, dobio sam predlog za 18 ambasadora, usaglasili smo se oko jednog broja ambasadora čime su se stekli uslovi da se nastavi procedura, da se zatraži agreman od zemalja prijema i da se stvore uslovi da ti ambasadori što pre zauzmu svoja odgovorna mesta. Oko drugog dela se nismo složili. Verujem da se oko jednog dela nećemo ni složiti i to je potpuno jasno, ali smo pokazali spremnost da dodatno razmislimo i razmenimo argumente, da je eventualno moguće pronaći razloge da se još jednom broju ambasadora obezbedi saglasnost i da se što pre uspostavi puna funkcionalnost diplomatsko-konzularne službe”, naglasio je on.