Demokrate završile iznošenje dokaza: “Tramp pozivao izgrednike na Kapitol”

0

(Beta) – Članovi Predstavničkog doma koji imaju ulogu tužilaca na suđenju za opoziv bivšeg predsednika Donalda Trampa okončali su svoje dvodnevno izvođenje dokaza.

Trampovi advokati će početi da iznose argumente odbrane danas, a suđenje bi moglo da se okonča do kraja vikenda. 

Kako prenosi Glas Amerike, izvođenje dokaza završeno je tvrdnjom da su izgrednici koji su upali u Kongres 6. januara verovali da slede “predsednikova naređenja” da bi zaustavili formalno proglašenje pobede demokrate Džoa Bajdena. 

Demokrate tvrde da je upad u Kapitol bio smrtonosna kulminacija Trampovog širenja lažne i nasilne retorike, koja će nastaviti da nanosi štetu američkoj politici ukoliko ostane nekažnjena. 

Trećeg dana suđenja, tužioci su iznosili i svoje lične priče o strahu i nasilju sa kojim se suočili tog dana, a kao dokaz su prikazali i javna, eksplicitna uputstva koja je Tramp davao svojim pristalicama – kako u nedeljama pre napada 6. januara, tako i u govoru koji je održao na sam taj dan, posle koga se rulja uputila ka Kapitolu. 

Na video snimcima prikazanim u četvrtak, od kojih su neke sami izgrednici bili objavili na društvenim mrežama, oni su govorili o tome kako “sve to rade za Trampa”.

U Beloj kući, predsednik Bajden je izjavio da veruje da su se neka mišljenja možda promenila nakon što su senatori videli “zastrašujući snimak bezbednosnih kamera, prikazan u sredu, na kome se vidi upad u Kapitol”.