Demokrate spremaju “opsežnu” istragu protiv Trampa u Senatu: “Pokazaćemo senatorima video snimke i sve njegove prestupe…”

0
Foto: Profimedia

(Beta) – Menadžeri koje je Demokratska stranka imenovala da vode proces opoziva odlazećeg predsednika Donalda Trampa planiraju da na suđenju u Senatu dokažu njegovu ulogu u neredima u američkom Kongresu.

Suđenje bi trebalo da počne čim novoizabrani predsednik Džo Bajden bude inaugurisan u sredu 20. januara, piše Glas Amerike.

Demokratska članica Predstavničkog doma iz Kolorada Dajena Deget rekla je da ona i njene kolege planiraju da pokažu video učesnika nereda kako upadaju u zgradu Kongresa ubrzo nakon što ih je Tramp pozvao da idu do Kapitola i da se “bore” da ponište njegov izborni poraz od Bajdena.

U vreme nasilnog upada, članovi Kongresa su bili u početnoj fazi potvrde glasova Elektorskog koledža prema kojem je Bajden pobedio na izborima.

“Ovo je situacija gde je predsednik počinio prestup na nacionalnoj televiziji. Pokazaćemo snimke i ispričati priču senatorima”, rekla je Deget dan nakon što je Predstavnički dom izglasao Trampov opoziv, sa 232 glasa ZA i 197 protiv.

Deset republikanskih članova donjeg doma Kongresa glasalo je za Trampov opoziv.

Tramp je prvi američki predsednik opozvan dva puta. Krajem 2019. godine je opozvan zbog toga što je vršio pritisak na Ukrajinu da pronađe štetne informacije o Bajdenu uoči novembarskih izbora, ali je oslobođen optužbi na suđenju u Senatu februara prošle godine.

Deget, koja je advokat, rekla je da menadžeri zaduženi za proces opoziva razmatraju pozivanje nekoliko svedoka na novo suđenje Trampu u Senatu, čiji datum održavanja još nije utvrđen.

Među svedocima, koji bi mogli da budu izvedeni, su žrtve nasilnog upada u Kongres, kao i republikanski državni sekretar Džordžije Bred Rafensperger na kojeg je Tramp nekoliko dana uoči napada vršio pritisak da “pronađe” dovoljno glasova da bi njegov poraz u toj državi pretvorio u pobedu.

Deget je odbacila tvrdnje pojedinih republikanaca, među kojima je i senator iz Arkanzasa Tom Koton, da Trampu ne bi trebalo da bude suđeno nakon što naredne nedelje napusti položaj.

“Mogli bi da ga spreče da se ikada kandiduje za predsednika. Da dobija sve benefite koje imaju bivši predsednici. Imajući u vidu njegove nečuvene poteze, trebalo bi da preduzmemo taj korak”, ocenila je Deget.

Da bi se Tramp proglasio krivim potrebna je dvotrećinska većina u Senatu u kojem će do početka suđenja demokrate i republikanci imati isti broj mesta – 50. To znači da bi 17 republikanskih senatora moralo da glasa protiv Trampa.

SPECIJALNA NOVOGODIŠNJA AKCIJA

104 NEDELJNIKA i 12 poklon knjiga po neverovatnoj ceni od samo 11.999 dinara!

52 NEDELJNIKA i poklon knjiga “ISTORIJA 21. VEKA” za samo 7.999 dinara!