Demokrate: “Mandić odbio kompromis, želi samo da sruši Vladu. Svu odgovornost za dalje procese imaju on, Vučić i Đukanović”

0
Foto: Profimedia

“Jedina želja predsednika Nove srpske demokratije i jednog od lidera Demokratskog fronta, Andrije Mandića, je obaranje aktuelne Vlade i vlasti, te destabilizacija političkih prilika”, saopšteno je iz Demokratske Crne Gore, a prenose Vijesti.

Zato je, kako su rekli, i danas odbio kompromisno rešenje između dve krajnosti – njega i Vlade, koje je nudilo više učesnika na sastanku, a to je da se u dogovoru sa Vladom radi na rekonstrukciji i jačanju postojeće 42. Vlade Crne Gore.

Ojenili su da Mandić “nikako ne može da prežali pobedu koju smo ostvarili 30. avgusta”, samo zbog toga što je bio poslednji na izbornoj listi, te da nastavlja da radi “ono što nije prestajao od prvog dana formiranja ove vlasti”.

“Naravno, iako od prvog dana radi na rušenju Vlade, iako konstantno ucjenjuje, podmeće, napada, kritikuje, fabrikuje, ne odriče se gospodin Mandić zavidnog dela funkcija i pozicija u vlasti, već ih svakim danom uvećava. Politička ‘doslednost’ je njemu uvijek bila jača strana”, naveli su iz Demokrata.

Podsećaju da je Mandić upravo taj koji je nakon izbora predložio na koji način treba podeliti pozicije predsednika Vlade, predsednika Skupštine, dva potpredsednika Skupštine, skupštinskih odbora i brojne druge funkcije u vlasti koje su bile predmet dogovora i kojih se nijednog trenutka nije odrekao.

“Prihvatili smo model raspodele koji je on predložio da bi se što brže dogovorili, i dali reč građanima da će za nas taj dogovor važiti četiri godine. Dokazali smo i početkom 2019. godine u Budvi, kada smo na polovini mandata ustupili mesto predsednika Opštine gospodinu Careviću, i pored mnogo argumenata za drugačiji pristup, da za nas dogovor i data reč građanima nema alternativu. Na tim pozicijama stojimo i sada. Dogovor koji je napravljen krajem prošle godine na četiri godine se može menjati isključivo saglasnošću svih koji su ga pravili. Ko to ne prihvati, jedini izbor mu je DPS, jer sa njima jedino može rušiti Vladu ili donositi odluku o skraćenju mandata i novim izborima”, navode iz Demokrata.

Poručili su da u toj partiji partnera za tako nešto nikada neće imati.

“Tako da svu odgovornost za dalje političke procese imaju gospoda Mandić, Đukanović i Vučić”, zaključuje se u saopštenju.