Demograf: Tokom leta povećana smrtnost za 13 odsto, konačni podaci bi mogli da budu još nepovoljniji…

1
Foto: Profimedia

(Beta) – Demograf Goran Penev izjavio je danas da je i u septembru ove godine nastavljeno značajno povećanje smrtnosti stanovništva.

Penev je za agenciju Beta, pozivajući se na najnovije podatke Republičkog zavoda za statistiku (RZS) o promenama broja živorodjenih i umrlih u periodu januar-septembar 2020, naveo da su nepovoljna kretanja naročito primetna u protekla četiri meseca (jun-septembar), kada je broj umrlih bio za više od 13 odsto veći nego u istom razdoblju 2019. godine.

Prema podacima RZS, u periodu jun-septembar živorodjeno je 22.214, a preminulo 35.201 osoba.

“Promene broja umrlih i živorođenih u prvih devet meseci ove godine mogu se okarakteristati kao nepovoljne. To se posebno odnosi na letnje mesece (jun-septembar) kada je broj umrlih bio veći za 13 odsto, dok je broj živorođenih bio identičan onom iz istog razdoblja 2019. godine”, rekeo je demograf.

Penev je ocenio da ukoliko bi do kraja godine bila nastavljena kretanja koja su bila prisutna u prvih devet meseci, u 2020. bi bili zabeleženi novi “crni” rekordi u pogledu broja umrlih – preko 106 hiljada, kao i broja živorođenih – manje od 63 hiljade.

“Trenutno se takav scenario čini vrlo verovatnim, što znači da bi ove godine bio zabežen najveći broj umrlih u periodu nakon Drugog svetskog rata, i da bi broj živorođene dece bio najmanji u proteklih 120 godina. Kao rezultat takvih kretanja, rekordan bi bio i negativan prirodni priraštaj. Razlika između broja umrlih i živorođenih bi premašila 42.000 stanovnika, i bila bi za preko 5.000 veća nego 2019. godine”, rekao je Beti demograf Goran Penev.

On je naglasio da treba imati u vidu da se radi o “prethodnim podacima”, što znači da bi konačni podaci koji će biti objavljeni sredinom 2021. godine mogli biti još nepovoljniji, posebno ako se ima u vidu aktuelna situacija u vezi pandemije kovida-19.

1 KOMENTAR

  1. Оп’, шта увалише Ратку, министру у (како то гордо звучи) Министарству за бригу о породици и демографију. После глуматања бављењем проблемима “беле куге”, једнако безуспешно, као и свим осталим, Др. Славица остави Ратку праву катастрофу. Додуше, Др. Славица је била “без портфеља”, али како ствари сада стоје, без утицаја на њену потпуну неспособност да у години примопредаје “резултата” забележи ништа друго до: “najveći broj umrlih u periodu nakon Drugog svetskog rata, i da bi broj živorođene dece bio najmanji u proteklih 120 godina”! Правде ради, код броја умрлих треба додати и оне, умрле од пандемије, али све у свему, ни то не може њено “дело” обојити ружичастим тоновима. Сад је право питање, шта би ту Ратко могао да уради, у години када се гласало за “њихову децу”, а мандат му је знатно краћи, јер, ради се о области где се “темељи” политике постављају, средњерочно, а резултати очекују, дугорочно. Па, вероватно ништа више од онога што и Др. Славица, да СПАС-и (материјално) самог себе. А министарство, као и до сада, после могу да укину.

Comments are closed.