Delić: Od omikrona pet puta češća zaraza kod onih koji su već bili bolesni

1
Fotografija: Đorđe Kojadinović za Nedeljnik

Infektolog, profesor Dragan Delić izjavio je da se pokazalo da je pet puta češća reinfekcija novim omikron sojem koronavirusa, a da su iskustva iz Velike Britanije pokazala i da nije isključena smrtnost kod obolelih od ovog soja koji u javnosti važi za blaži oblik korone.

Dr Delić je u Novom danu N1 rekao da će se tek zaključiti kakvu kliničku sliku daje omikron soj i da jeste realno očekivati da svaki naredni soj virusa daje blažu sliku, jer virusu ne odgovara teška klinička slika sa smrtnim ishodom, jer „time seče granu na koji sedi“.

I pored toga što se očekuje da klinička slika omikrona bude blaža u odnosu na prethodne varijante, on nosi opasnost zbog obilaženja postvakcinalne zaštite i moguće reinfekcije – da ste preležali delta soj, na primer, a ponovo obolite od novog soja.

Delić je rekao i da se efikasnost vakcina realno smanjuje i da je za Fajzer na početku ona bila 90 posto, a da je u slučaju delta soja pala na 70 odsto. Efikasnost vakcina se, kako se pojavljuju novi sojevi smanjuje, i to je očekivano, rekao je dr Delić i dodao da je zato prisutna stalna trka da de se naprave nove vakcine.

„U toku je trka vakcine i virusa, a u ovom trenutku virus pobeđuje“, rekao je dr Delić.

1 KOMENTAR

  1. Компромитовали сте струку у којој радите. Сада вам је остало још само да “бабарогишете”.

Comments are closed.