Delegacija EU u BIH: “Politička nestabilnost rizik za buduća ulaganja EU”

0
EPA-EFE/STEPHANIE LECOCQ

(Beta) – Politička nestabilnost u Bosni i Hercegovini je rizik za buduća ulaganja Evropske unije u infrastrukturu ove zemlje, saopšteno je danas iz Delegacije EU u BiH.

“Uspeh završetka deonice auto-puta na koridoru Vc, Johovac – Rudanka, ostvaren je uprkos političkoj nestabilnosti u Bosni i Hercegovini, koja predstavlja rizik za buduća ulaganja EU u infrastrukturu. Finansiranje EU za dva infrastrukturna projekta u Republici Srpskoj na koridoru Vc i dalje su obustavljena zbog političke krize”, naveli su iz Delegacije EU.

Juče je svečano otvorena prva završena deonica auto-puta na koridoru Vc u Republici Srpskoj (RS), od Johovca do Rudanke.

Deonica, duga 6,1 kilometara, završena je zahvaljujući grantu Evropske unije od 15 miliona evra, koji je omogućio dodatno finansiranje u obliku povoljnih kredita od Evropske banke za obnovu i razvoj vrijednih gotovo 70 miliona evra, navodi se u saopštenju.

Još se naglašava da su EU i njene države članice najveći i najlojalniji izvor finansiranja za Bosnu i Hercegovinu, kao i najveći trgovinski partner i ulagač u BiH.

“Međutim, vlasti u državi ne iskorištavaju puni potencijal mehanizama finansiranja EU, uz rizik gubitka stotina miliona evra u ulaganjima u transport i energetsku infrastrukturu”, ocenjeno je u saopštenju.

Delegacija EU u BiH pozvala je političare da “ne propuste prilike koje nudi EU, a koje donose jasne i nezamenjive koristi građanima BiH”.

“Vlasti i poreski obveznici nastavljaju da uživaju koristi, koje donose vrlo povoljni finansijski uslovi koji se nude za infrastrukturne projekte u Bosni i Hercegovini koje podržava EU”, istakli su iz Delegacije EU u BiH.

Dodali su da pružanjem podrške uvezanosti na Zapadnom Balkanu, kao i između Zapadnog Balkana i jedinstvenog tržišta EU, koje je najveće u svetu, uz projekte auto-puta na koridoru Vc, koje podržava EU, nastaju dodatne ekonomske koristi, a putovanje postaje brže i sigurnije.

Deonica Johovac – Rudanka omogućava direktnu poveznicu na auto-putu Banja Luka – Doboj i postojeću magistralu M17 u Bosni i Hercegovini.

Ona dopunjava dve druge deonice, Vukosavlje – Johovac i Rudanka – Putnikovo, koje grade Autoputevi RS.

Brzina kretanja putnika i tereta na ovoj deonici će porasti sa 60 kilometara na čas na na 100 i 120 kilometara na čas.

Jučerašnjoj ceremoniji otvaranja ove deonice auto-puta prisustvovali su srpski član Predsedništva BiH Milorad Dodik, predsednica RS Željka Cvijanović, kao i drugi predstavnici vlasti RS, preduzeća Autoputevi RS, EBRD-a i Kancelarije EU u BiH, navedeno je u saopštenju.