Dekan Medicinskog fakulteta u Beogradu ─ dobitnik Nagrade za izuzetnost Hemofarm fondacije za 2021.

0

Nagrada za izuzetnost koju dodeljuje Hemofarm fondacija, ove godine pripala je prof. dr Lazaru Davidoviću, vaskularnom hirurgu, dekanu Medicinskog fakulteta Univerziteta u Beogradu i inostranom članu Ruske akademije nauka. Ova nagrada se po četvrti put uručuje istaknutim pojedincima i institucijama za doprinos razvoju zdravstva, kulture i obrazovanja.

Priznanje za izuzetnost Hemofarm fondacije dodeljeno je prof. dr Davidoviću zbog posvećenog rada sa studentima, doprinosa naučnoj zajednici i profesionalnih dostignuća, jer je u domaćim i međunarodnim krugovima poznat kao lekar koji je uveo nove procedure u hirurgiju prihvaćene širom sveta. „Ceo svoj profesionalni život prof. dr Davidović posvetio je razvoju medicinske nauke i hirurške doktrine u oblasti vaskularne hirurgije. Reč je o izuzetnom stručnjaku koji iza sebe ima čak 693 naučna rada i koji se smatra jednim od najiskusnijih hirurga u oblasti operacija aneurizmi abdominalne aorte u svetu”, istaknuto je u obrazloženju odluke Komiteta za dodelu nagrade Fondacije.

Između ostalog, prof. dr Lazar Davidović tokom svoje karijere razvio je Kliniku za vaskularnu i endovaskularnu hirurgiju kojom godinama uspešno rukovodi. Aktivno je promovisao našu medicinu kroz učešće u Evropskom udruženju za kardiovaskularnu i endovaskularnu hirurgiju kojim je predsedavao od 2016. do 2018. godine. Svoj akademski rad upotpunio je kao gostujući profesor na četiri evropska univerziteta, a kao mentor presudno je uticao na karijere 15 vaskularnih hirurga.

„Pandemija virusa COVID-19 pokazala nam je koliko je važno poverenje u medicinu i naučnu zajednicu, kao i ulaganje u medicinska dostignuća. Veoma je bitno da nauka stalno prati trendove i pomera granice, jer samo otkrića svet vode dalje. Zahvaljujem se Hemofarm fondaciji na ovoj prestižnoj nagradi, ona predstavlja posebnu čast za mene, kao i dodatnu odgovornost prema generacijama koje dolaze“, izjavio je prof. dr Davidović prilikom uručenja nagrade.

Ronald Zeliger, generalni direktor Hemofarma (BETAPHOTO/MILAN OBRADOVIC/DS)

Laureatu Hemofarm fondacije priznanje je uručio generalni direktor Hemofarma dr Ronald Zeliger. „Prof. dr Davidović predstavlja ponos društva i naučne zajednice. Veoma sam srećan zbog ove prilike da nagradimo njegov doprinos razvoju medicinske struke i nauke, jer teška vremena traže ljude od integriteta, a naš laureat to svakako jeste. U ovom kriznom periodu za celu planetu upravo je nauka imala odgovor na koronavirus i to ne smemo zaboraviti”, istakao je generalni direktor Hemofarma prilikom uručenja nagrade.

Osim statue u obliku ždrala, koji simbolizuje istrajnost i dugovečnost, rad umetnika Aleksandra Vaca, Nagradu za izuzetnost Hemofarm fondacije čini i novčani deo kao podsticaj za dalji razvoj projekata i ideja. Od svog osnivanja 1993. godine, Hemofarm fondacija pruža direktnu podršku zdravstvenom sistemu Srbije i zemljama regiona, kao i brojnim projektima u oblasti obrazovanja i kulture. Ima status vodeće fondacije u zemlji i sprovela je više od 2.200 aktivnosti vrednih oko 13 miliona evra.

Više informacija o ovogodišnjem dobitniku Nagrade za izuzetnost Hemofarm fondacije prof. dr Lazaru Davidoviću pogledajte u video prilogu: