Dekan Medicinskog fakulteta: Kampanja protiv vakcinacije počela još u vreme svinjskog gripa

0

(Beta) – Dekan Medicinskog fakulteta Univerziteta u Beogradu Nebojša Lalić izjavio je danas da neodlučnost gradjana po pitanju vakcinacije protiv korona virusa “nije od juče”, već da je kampanja protiv vakcinacije počela tokom epidemije svinjskog gripa, a možda i pre.

“Ta neodlučnost je verovatno posledica nečega što nije od juče, to je počelo sa onom epidemijom svinjskog gripa, možda i pre toga, a to je neka vrsta kampanje protiv vakcinacije koja je nama medicinskim radnicima potpuno strana”, rekao je Lalić za Radio-televiziju Srbije.

Istakao je da bez obzira što pojedinačne vakcine mogu imati pojedinačne neželjene efekte, to je karakteristično za svaki lek koji postoji, kao i da je vakcina civilizacijsko dostignuće i da tu nema dileme.

Lalić je naglasio da treba da se vakcinišu svi koji nisu u retkim izuzetnim slučajevima kada treba pričekati s vakcinacijom, na primer kod pogoršanja neke bolesti i slično.

“Sa druge strane, postoji i nešto što se zove inercija. Kada nemate dovoljno edukacije ljudi, objašnjavanja, kada nije odredjeno javno mnjenje prema nečemu, uključujući i nas koji radimo neposredno na tom poslu, medije i vlasti, kada nismo jako i striktno odredjeni prema tome da samo kombinacija vakcinacije i zaštite može da zaustavi epidemiju, onda dolazimo u jednu situaciju oklevanja ljudi”, dodao je on.

Lalić je to uporedio sa uvodjenjem insulina kod pacijenata sa dijabetesom.

“Uvodjenje insulina kod pacijenata je potrebno vrlo često jako rano. Medjutim, to se odlaže kako zbog pacijenta tako i zbog lekara. Odlaže se čekajući da se nešto desi, da se nešto vidi i taj neintenzivni pristup, pristup sačekaćemo šta će da bude, vrlo često može da bude poguban”, rekao je Lalić.

I za obolele od dijabetesa, kojih je u Srbiji više od 700.000, važna je poruka da bi trebalo da se vakcinišu, naveo je Lalić.

“Za njih je to izuzetno važna poruka, kovid donosi 50 odsto veću smrtnost nego dijabetes i mnogo teških komplikacija. Pacijenti sa dijabetesom su u prvom redu potrebe za vakcinacijom i izuzeci od toga kada treba sačekati se mogu na prste nabrojati”, istakao je Lalić.

Ukazao je da kod pacijenata sa dijabetesom nema neke vakcine koja ima prednost u odnosu na drugu, već se treba vakcinisati što pre.

Lalić je rekao da su studenti i nastavnici Medicinskog fakulteta u prvom redu borbe protiv kovida i propagiranja što hitnije i što brže vakcinacije.

Naveo je da je medju studentima medicine veliko interesovanje za vakcinaciju, kao i da je siguran da je i na drugim fakultetima to dobro organizovano.

“Studenti su sada počeli taj novi semestar, većinom virtuelan, ali ne baš na svim fakultetima i u svakoj situaciji. Zaista ne vidim nikakav razlog da studenti ne budu vakcinisani sada i odmah, jer je to vrlo značajna populacija”, istakao je on.