DEJOV ODGOVOR – Dejan Savićević, jedan od najvažnijih igrača Zvezdinog tima iz Barija ’91. i jedan od trojice kapitena naše reprezentacije po izlasku iz sankcija sredinom devedesetih, uvek je interesantan javnosti u Srbiji. Ali ovog puta povod je drugačiji. Ljutnju zbog toga što selektor Ljubiša Tumbaković nije vodio ekipu na toj utakmici nije krio i ušao je u okršaj sa prvim čovekom Zvezde Zvezdanom Terzićem, posle čega su usledile navijačke uvrede na njegov račun. Savićević u velikom intervjuu za Nedeljnik iznosi svoje viđenje sukoba sa Terzićem, odnosa sa Tumbakovićem, odnosa prema Zvezdinim navijačima, klubu… kao i o politici, podršci Milu Đukanoviću, o tome zašto je bio za nezavisnu Crnu Goru, crnogorskim unutrašnjim podelama, Titu, Jugoslaviji…

NJUJORK TAJMS – Svi čitaoci Nedeljnika na poklon dobijaju novi broj Njujork tajmsa na srpskom jeziku, sa više od 40 tekstova najuticajnijih novina sveta.

ISTORIJSKA STVAR – „Kako da Vučić spreči novog Vučića posle Vučića“, piše glavni urednik Veljko Lalić u uvodniku novog broja Nedeljnika.

POVLAČENJE – Kod „naprednjaka“ kažu da unutrašnja borba za naslednika traje odavno. Kažu i da ima onih koji ozbiljno rade na prikupljanju unutarstranačke podrške kako bi se najbolje pozicionirali pri Vučićevoj stvarnoj odluci. Šta ako se Vučićeve najave ovog puta obistine, pa se stvarno povuče? Nedeljnik je istraživao ko su mogući naslednici.

DIPLOMATSKA ROKADA – Pridavanje većeg značaja Beogradu i problemima na Balkanu ili uobičajena smena na diplomatskim položajima, najčešća je dilema koja prati vesti da četiri velike sile menjaju ambasadore u Beogradu ovog leta. Sjedinjene Američke Države (SAD), Velika Britanija, Rusija i Kina poslale su u Beograd nove predstavnike, piše novi Nedeljnik.

BESUDNA ZEMLJA – „Otkud to da se toliki javni intelektualci kod nas hvale prezirom prema sredini iz koje potiču“, pita Ljiljana Smajlović u novoj kolumni u Nedeljniku.

HORVAT – Jugoslovenski eksperiment pruža nam mnogo lekcija danas. Za početak, moram reći da nisam neko ko je nostalgičan. Zapravo sam veliki kritičar jugoslovenskog iskustva iz brojnih razloga. Ali istorijske lekcije iz Drugog svetskog rata su važne, kaže Srećko Horvat u intervjuu Džeremiju Skejhilu.

KLIMA – Klimatski gledano, živimo u vrlo opasnom vremenu, a ona opasnija i pogubnija, čini se, tek dolaze. Praktično, svaka godina je toplija od one prethodne. Klimatskim promenama po pravilu su najviše izloženi oni koji su, na ovaj ili onaj način, obespravljeni – bilo da je reč o državama, narodima, pojedincima… – iako su oni, zapravo, najmanje odgovorni za njih, piše Darko Hudelist u novom broju Nedeljnika.

GOLDSVORTI – Vesna Goldsvorti, bez sumnje najuspešnija srpska spisateljica u inostranstvu govori za Nedeljnik o Crnjanskom i njegovim londonskim danima, o razlikama i sličnostima Srba i Engleza, o (ne)zasluženoj ljubavi Srba prema Rusima, o nostalgiji i „černobiljskim jagodama“.

EVROPA – „Francuski predsednik i nemačka kancelarka izašli su kao apsolutni pobednici. Na njihovoj trijumfalnoj dvokolici svoje mesto je zauzeo i Pedro Sančez“, piše Željko Pantelić u velikoj spoljnopolitičkoj analizi imenovanja za top poslove u Briselu i Frankfurtu.

HLADNI TRGOVINSKI RAT – Trzavice između SAD i Kine mogu se pokazati opasnijim od onih u vreme Hladnog rata zbog štete koju bi prošireni rascep između SAD i Kine mogao da učini globalnoj privredi, već zaustavivši rast svetske trgovine. Eventualno spuštanje u vrući sukob oko Tajvana, Severne Koreje ili Južnog kineskog mora, gde su glavne potencijalne sporne tačke, bilo bi katastrofično, piše Goran Nikolić u velikoj ekonomskoj analizi u novom Nedeljniku.

MINJA I SERGEJ – U Srbiji je najlakše baviti se sa dve vrste novinarstva – prva je da se po svaku cenu svidiš Vučiću, a druga je da se po svaku cenu svidiš opoziciji. Naročito je rizično ako ne želiš da se svidiš ni jednima ni drugima, piše Draža Petrović u vodiču „Kako preživeti gostovanje kod Minje Miletić“ u novom Nedeljniku.

LJOSA I KAPETANICA – Kada su zakoni, poput onih na koje se poziva Mateo Salvini, neracionalni i nehumani, onda je naša moralna obaveza da ih ne poštujemo, baš kao što je učinila Karola Raket. Šta je drugo i mogla da uradi? Da ostavi sirote imigrante izbavljene iz mora da umru nakon 17 dana plovidbe, kad su bili u kritičnim fizičkim uslovima, a neki od njih i na ivici smrti, piše Mario Vargas Ljosa u novoj kolumni objavljenoj u Nedeljniku.

IVANIŠEVIĆ I TEŠIĆ – Nedeljnik je zavirio u arhive Njujork tajmsa i pronašao tekst o Goranu Ivaniševiću koji su proteklih dana citirali mnogi. Šta je govorio Ivanišević i šta je (od)govorio Stiv Tešić, čitajte u novom Nedeljniku.

IQ – Mediji su prošle nedelje preneli da Srbija ima „skroman državni IQ“. Na stranu što to konkretno istraživanje nije relevantno, šta govore zaista standardizovana merenja?

ZADRUGA – „Sva ona istorijska povećanja penzije što je dobila trošila je na poruke za pobedu Lepog Miće, no zaludu sve, pobedila je Luna, ona mala što si govorila da ti liči na fino vaspitano čeljade iz čestite familije, a ne ko ona Stanija što ne znaš je l’ gola ili obučena…“, piše Mihailo Medenica o kraju jednog rijalitija koji je pogodio mnoge. Kraj, a i rijaliti…

Digitalno izdanje Nedeljnika dostupno je na Novinarnici

Ostavite komentar

Your email address will not be published. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, pogledajte i upoznajte se sa uslovima i pravima korišćenja.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.