Dejan Ljevnaić, direktor OC Jahorina: Velike investicije predstoje, ali Jahorinu ćemo sačuvati od svih štetnih uticaja

  0
  Foto: OC Jahorina

  Jahorinu je nedavno posetio svetski broj 1 u tenisu, Novak Đoković. Koliko je ta poseta značajna budući da olimpijska planina ima novu ski-stazu, koja nosi ime po njemu?

  Poseta Novaka Đokovića je od ogromnog značaja za Jahorinu. Izuzetno smo ponosni na odnos i saradnju kakvu imamo sa porodicom Đoković, pa nam je bilo zadovoljstvo dočekati Novaka. On je obišao ski-stazu koja nosi njegovo ime, šetao po najlepšim vidikovcima, slušao o planini, planovima, istorijatu i potencijalu koji ima. Čoveka opisuju dve stvari, strpljenje kada nema ništa i ponašanje kada ima sve, tako se i Novak tokom posete Jahorini sa svima slikao, uživao u prirodi i najobičnijim stvarima. Potrudili smo se da se oseća kao da je ovo njegova planina, što i jeste budući da smo prošle godine izgradili prvu kabinsku gondolu na Jahorini ispod koje su napravljene tri nove ski-staze koje nose ime Novak Đoković.

  Letnju sezonu ste dočekali sa nizom novih sadržaja, između ostalog i noćnom vožnjom šestosedom. Da li to se pokazalo kao pravi potez?

  Za ovu letnju sezonu smo pripremili mnoštvo zanimljivih sadržaja i događaja. Ponosni smo na planinski bob na šinama dužine 2,5 km koji dostiže brzinu od 40 km/h i jedan je od 10 najvećih u celoj Evropi. Spremili smo još tri atrakcije: tower, loopster i sky dive na vrhu planine. Subotom od 20 do 22 časa moguća je noćna vožnja šestosedom, uživanje u Olimpijskom baru i spuštanje planinskim bobom. Novost je 30% popusta na kompletnu uslugu hrane i pića u Olimpijskom baru.

  Planine su sve popularnije leti, koliko je kod vas povećan broj turista koji letuju na Jahorini?

  U odnosu na baznu, 2016. godinu, prošlog leta smo zabeležili porast u svim segmentima za čak 900%, a u samom startu ove godine zabeležen je porast za četiri puta u odnosu na prethodno leto, koje je bilo rekordno prema svim segmentima poslovanja. Najveću zahvalnost za dobre rezultate dugujemo članu Predsedništva BiH Miloradu Dodiku, kojem zahvaljujem i lično i u ime svih ljubitelja Jahorine.

  Jahorina je postala jedno od omiljenih mesta i za investitore koji sve češće odlučuju da ulažu novac upravo na ovoj olimpijskoj planini?

  Na Jahorini se trenutno grade novi objekti na 15 lokacija koje se prostiru na 96.200 m2 uključujući i rekonstrukciju hotela „Rajska dolina“. U narednom periodu započinjemo radove na još tri objekta koji će obezbediti radna mesta za ljude iz celog regiona. Uprkos velikim infrastrukturnim radovima, posebnu pažnju obraćamo na prirodu i njeno očuvanje.

  Kako ste našli balans između gradnje i očuvanja prirode?

  Jahorina je u žiži interesovanja investitora, ali se gradnja odvija planski, a priprema se i novi Zakon o Olimpijskom centru koji će nam omogućiti da očuvamo Jahorinu od svih štetnih uticaja. Trenutno na svim novim stazama radimo humusiranje i zatravljivanje kako bismo održali balans i planini dali izgled kakav i treba da ima.

  Najveći događaj Olimpijskog centra Jahorina ovog leta je “Jahorina Ultra Trail” koji je održan poslednjeg vikenda u julu. Da li je sve proteklo uspešno?

  Na Jahorini je održano šesto izdanje Jahorina Ultra Trail-a, prvi put u našoj organizaciji. Na četiri rute, startovao je 231 takmičar. Uprkos otežanim vremenskim uslovima, trkači su uspešno preko Romanije, Pala i Trebevića stigli na cilj na Jahorini. Zahvalan sam i našem ambasadoru Jovici Spajiću na ogromnoj podršci.

  Teško je u ovoj situaciji govoriti o planovima, ali sigurno se već pripremate za zimsku sezonu?

  Pripreme su u toku, a konkretno je u planu izgradnja žičare, ski-staze sa sistemom osnežavanja, pokretne trake i prodajnog mesta na lokalitetu Vikend naselja, kao i izgradnja žičare Rajska dolina sa prodajnim mestom i dve ski-staze uz trasu žičare, hale Centar i ski-centra Igrišta.

  Najzahtevniji projekat će biti izgradnja Gondole Jahorina – Pale dužine 7.500 m kapaciteta 3.000 skijaša po satu sa ciljem povezivanja gradskog centra Pala sa planinom što predstavlja novi vid transporta.

  Očekuje nas dosta infrastrukturnih radova, a naš stručni tim će predano raditi na realizaciji istorijskih projekata nakon kojih će Jahorina biti lider cele jugoistočne Evrope.