“Definisan izgled ‘kovid pasoša’ na nivou Evropske unije”: O “međusobnom priznanju” sertifikata za vakcinisanje

0
Foto: Profimedia

Definisan je izgled sertifikata o vakcinisanju, odnosno o kovid-pasošu na nivou Evropske unije, piše Jutarnji list.

Kako je za Jutarnju list pojasnio Krunoslav Capak, šef Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo i član Nacionalnog štaba civilne zaštite, sertifikat će obavezno sadržavati ime i prezime vakcinisane osobe, državu iz koje dolazi, ime vakcine koja je korišćena, datum vakcinacije, serijski broj vakcine te bar kod kojim će moći da se očitavaju podaci.

„Definisan je izgled sertifikata o vakcinaciji, no zasad se oni koriste samo u medicinske svrhe, a ne u svrhu prelaska granice. Sad se intenzivno razgovara i o korišćenju sertifikata za prelazak granice, sigurno će doći vreme kad će EU doneti odluku, ali još postoji puno pitanja i kontroverzi“, rekao je Capak, te dodao kako zasad nijedna zemlja EU nije donela odluku o prelasku granice na temelju vakcinacije, ali postoje bilateralni dogovori.

I mi imamo neke bilateralne razgovore da međusobno priznamo sertifikate o vakcinisanju, dodao je Capak.

Dodatno je pojasnio kako još ne postoje vizuali, nego dogovor na nivou EU o sadržaju koji bi morao sadržavati sertifikat, odnosno, kako se kolokvijalno zove, kovid-pasoš.

„Postignut je dogovor o samom sadržaju sertifikata. On treba da sadrži ime i prezime osobe, vakcinu koje je korišćena, datum i serijski broj vakcine“, objasnio je Capak.

Takođe, trebalo bi da bude navedena i država. S obzirom na to da se ide na smart rešenje, kaže Capak, trebalo bi do tri meseca da to profunkcioniše. Naime, još se na nivou Unije razgovara hoće li građani koji su se vakcinisali dobiti smart kartice ili hoće li imati kod koji će se moći očitati na mobitelu, piše Jutarnji list.