Defibrilatori na autoputskim servisnim stanicama MOL Serbia

  0

  MOL Serbia instalirala je automatske eksterne defibrilatore na servisnim stanicama  Horgoš 1, MOL Horgoš 2, MOL Batrovci 1 i MOL Batrovci 2 i obučila zaposlene za pružanje prve pomoći kako bi bili spremni da reaguju pravovremeno u slučaju potrebe. 

  Automatski defibrilatori namenjeni su nemedicinskom osoblju. Koriste se za prvu pomoć kod iznenadnog srčanog zastoja i pravovremenim korišćenjem i reakcijom mogu da spasu život.

  Autoputske stanice su prepoznate kao veoma frekventni objekti koje posećuje veliki broj kupaca, često tranzitnih. S obzirom na činjenicu da se nalaze van gradskih naselja, najbliža hitna pomoć je prilično udaljena.

  Naša želja je da se kupci u svakom momentu osećaju bezbedno na našim servisnim stanicama. Osim standardnih mera zaštite, prepoznata je potreba i za implementiranjem automatskih eksternih defibrilatora na četiri autoputske servisne stanice. Obučili smo naše zaposlene da u slučaju potrebe mogu brzo i adekvatno da reaguju. Ovi uređaji su namenjeni nemedicinskom osoblju za spašavanje osoba sa iznenadnim srčanim zastojem dok ekipe hitne službe ne stigne na mesto događaja. Dakle, ovi uređaji vrše analizu srčanog ritma, daju uputstva spasiocu i omogućuju defibrilaciju. Potpuno su sigurni, jer uređaj neće dozvoliti defibrilaciju, ukoliko ne postoji zastoj u radu srca“, izjavila je Ana Dešić, direktorka Maloprodaje MOL Serbia.

  Istraživanja su potvrdila značajno veći procenat preživljavanja osoba koje su doživele srčani udar na kojima je primenjena brza defibrilacija. Dokazano je da kardiopulmonalna reanimacija i rana defibrilacija mogu vratiti normalan srčani ritam kod osoba sa srčanim zastojem. Ono što se dogodi u prvih nekoliko minuta nakon iznenadnog srčanog zastoja može da bude odlučujuće po pitanju života ili smrti.