“Đed” je otišao kao pobednik: Od Justinovog đaka do poslednje borbe za Crkvu, odlazak najglasnijeg glasa SPC

0
Profimedia

Izgledalo je te nedelje, ispred Hrama Hristovog vaskrsenja u Podgorici, a biće u nekom vremenu koje mi nećemo dočekati (prosto jer vlasti, zakoni, pa i države se menjaju, a kamen zauvek ostaje) zapisano da je taj hram najveća zaostavština mitropolita crnogorsko-primorskog Amfilohija – izgledalo je da je na sahrani bio kompletan državni vrh. Predsednik Skupštine, mandatar i “sastavljač” i predsednik države došli su da odaju poslednju počast verovatno najznačajnijoj ličnosti srpske (a može i crnogorske) crkve u poslednjih trideset godina. Doduše, nisu svi bili iz iste države.

Crna Gora i Srbija, dve Amfilohijeve države, tako su se “nakrpile” da sastave jednu “krštenu”, naizgled kompletnu delegaciju. I možda to najbolje oslikava lik mitropolita Amfilohija, retke osobe koja je toliko bila poštovana, a toliko delila javnost, narode, pa i države. I baš ta raspolućenost Crne Gore – gde su budući predsednik vlade i predsednik Skupštine došli da se lično oproste od Amfilohija, a predsednik države i odlazeći premijer su to uradili pismeno, bolje reći protokolarno, pomalo se i mučeći da pronađu naizgled lepu reč; baš kao i to što je predsednik Srbije došao u Podgoricu “bez reči” – govori o kompleksnosti, ne samo političkoj, delovanja Amfilohija i vremena u kom je živeo i radio. Iako je za one koji na njega ne gledaju samo izvan okvira crkve on bio mnogo više od jedinstvenog slučaja opozicionara u dve države.

Veliku priču o životu i odlasku “najglasnijeg glasa Srpske pravoslavne crkve”, mitropolita Amfilohija, pročitajte u novom broju Nedeljnika koji će od sutra biti na svim kioscima, kao i na nstore.rs

PRETPLATI SE NA NEDELJNIK

AKCIJA: Dvogodišnja pretplata na štampano izdanje.

din.26.000 11.999

Šestomesečna pretplata na digitalno izdanje Nedeljnika.

din. 6.058 3.999

Jednogodišnja pretplata na digitalno izdanje Nedeljnika.

din. 12.116 7.500