Tri od sedam najboljih ideja i projekta organizacija civilnog društva iz cele Srbije, koje su prošle program edukacije, u junu će se naći na platformi za grupno finansiranje (crowdfunding) Dobri Dabar. Ostala četiri odabrana projekta biće deo drugog ciklusa finansiranja.

Građani imaju priliku da daju ključan doprinos u realizaciji humanih i društveno odgovornih projekata čiji su nosioci romske organizacije, organizacije koje zastupaju bolju inkluziju žena i mladih, preduzetničke inicijative i organizacije koje se bave humanitarnim radom.

Kao oblik alternativnog finansiranja, crowdfunding je odavno našao svoje sigurno mesto u svetu kao potpuno transparentan i lako dostupan način prikupljanja sredstava od zajednice za unapređenje ili realizaciju ideja, projekata i inicijativa, ali i osnaživanja pokretača kampanja.

Udruženje Loud Crowd, u saradnji sa GIZ-om, pokrenulo je pre tri godine prvu crowdfunding platformu u Srbiji Dobri Dabar (www.dobridabar.com). Platforma je dostupna svima, sa akcentom na organizacijama civilnog društva u Srbiji koje nemaju druge načine da prikupe sredstva za sprovođenje svojih projekata i inicijativa.

Radi unapređenja znanja, pružanja kreativne i komunikacione podrške i mentorstva autorima kampanja, kreiran je projekat „Jačanje kapaciteta civilnog sektora za crowdfunding kao alternativne metode finansiranja“, u okviru globalnog programa Nemačke razvojne saradnje “Centri za migracije i razvoj”, koji sprovodi Deutsche Gesellschaft für Internationale Zusammenarbeit (GIZ) GmbH u partnerstvu sa udruženjem Loud Crowd.

Projekti kojima počinje podrška tokom juna:

Centar za integraciju mladih (CIM), poznat po projektima Svratište za decu ulice i Kafe bar 16, realizuje letnji kamp za 80 dece sa ulice, koja nikada nisu imala priliku da osete i dožive takav oblik druženja. Podrška građana omogućila bi da na ovu ekskurziju sa edukativnim elementima ode dvadesetoro dece za koju nisu obezbeđena sredstva.

Kampanja je već aktivna i možete je podržati putem linka.

Udruženje građana Roma World Production realizuje projekat podrške Kulturno-umetničkom društvu Roma u Nišu u okviru romskog kulturnog centra Niš. Neophodna su im sredstva za opremanje društva instrumentima, nošnjama i artefaktima.

Društvu Roma „Prokuplje“ potrebna je novčana podrška kako bi realizovalo program obuke trenera za rad sa decom za smanjenje diskriminacije romske dece u osnovnim i srednjim školama. Početak grupnog finansiranja predviđen je za sledeću nedelju.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, pogledajte i upoznajte se sa uslovima i pravima korišćenja.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.